A Pécsi Egyetemet hozza példaként az öreg, de rossz egyetemre egy nemzetközi oktatási szaklap

oktatás
2016 április 01., 18:21
comments 57

A Times Higher Education című, neves nemzetközi felsőoktatási szaklap arról közölt most egy hosszú összeállítást, hogy van-e összefüggés az egyetemek kora és teljesítménye között. Szűkebben fogalmazva az a kérdés, hogy az öreg vagy a fiatal egyetemek teljesítenek-e jobban.

A statisztikák szerint bizonyos szintű korreláció kimutatható, de az nem túl erős. Tény, hogy a legtöbb mérőszámban le vannak maradva a 25 évnél fiatalabb egyetemek, a legjobban teljesítő intézmények viszont nem a legrégebbiek, hanem azok, amiket a 16. és a 17 században alapítottak.

A lap kitér arra, hogy a világ 800 legjobb egyetemének rangsorában lévő 26, 600 évesnél is öregebb intézmény között vannak nagyon jól teljesítők, mint az 1096-ban alapított oxfordi vagy az 1209-ben alapított cambridge-i egyetem, de vannak kifejezetten rosszak is, mint

az 1367-ben alapított Pécsi Tudományegyetem.

Igaz, a pécsi egyetem nem hivatalos jogutódja az 1367-ben I. (Nagy) Lajos király által alapított pécsi egyetemnek, mégis ez az évszám szerepel a címerében is, és 2017-ben fog 650 éves jubileumot ünnepelni az intézmény.

A Pécsi Tudományegyetem kora ellenére a 800-as listán a 601. és a 800. hely közöütt lévő, egyenként nem listázott intézménycsoportban van, ezért ez az intézmény a példája az öreg, de rosszul teljesítő egyetemeknek.

Amúgy a kutatás többi része is érdekes, ide kattintva lehet elolvasni.

(A címlapi kép a Wikipédiáról van.)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.