Tízmilliókat pazarolva lopná az állam az ünnepelt ingyenes egészségügyi szoftvert

Egészségügy
2016 április 01., 07:07

2012-ben az év magyar innovációja lett az iKórlap, egy ingyenes eszköz, amivel a háziorvosok egyszerűen áttekinthetik betegeik teljes kórtörténetét. Ám ahelyett, hogy ezt a magyar egészségügy bevezette volna, inkább elkezdték milliárdokból egy másik cég közreműködésével fejleszteni, a bevezetést pedig halogatni – írja az Index.

Az iKórlapot fejesztő cég, a Hospitality kft. által minden platformra lefejlesztett iKórlap arra szolgál, hogy a háziorvosok könnyen és ingyen elérjék a betegeik teljes kórtörténetét, kiváltott gyógyszereiket, röntgenképeket, zárójelentéseket és hasonlókat. Ezzel az eszközzel egyesíthették volna a most még teljesen széttagolt, néha csak fizikai formában meglévő adatbázisokat, amivel az egész rendszer sokkal hatékonyabbá válhatna.

photo_camera

A cég szinte ingyen, néhány tízmillió forintért odaadta volna az államnak a fejlesztését és az üzemeltetését is. Az államnak azonban először nem kellett, mondván, épp EU-s pénzből fejlesztik a nagy egészségügyi szolgáltatási rendszert. De később, 2013 őszén mégis megkereste a Hospitality-t a minisztérium egyik informatikai vezetője, hogy lassan megy fejlesztés, és esetleg mégis bevezethetnék-e az iKórlapot.

link Forrás

Király Gyula, a Hospitality vezetője eljárt a minisztériumba tanácsot adni, és várta az ajánlatot a termékére (erre még a legelején ígéretet kapott). De sokkal később sem fizettek neki. Elküldték viszont egy másik céghez, ami megnyert egy nyílt verseny nélküli, meghívásos pályázatot egészségügyi szoftver fejlesztésére.

Elképedésére a itt nem saját terméket fejlesztettek, hanem az ő termékét, az iKórlapot másolták le.

Nagyjából annyi volt a különbség, hogy a másik cég által fejlesztett szoftvert eFinnek hívták volna.

Király azt mondta az Indexnek, hogy "utálja, ha át akarják vágni", kilépett a fejlesztésből, és már csak szakmai renoméja védelme miatt is perelne, ha az állam bevezetné ez eFin-t.

Jelenleg sem az iKórlapot nem lehet használni (Király szerint például a KEKKH-nél nem engedték, hogy használják a betegek az ügyfélkapuban meglévő adataikat, ezért nem lehetett lefejleszteni a betegeknek szánt verziót).

Az eFin-t sem vezették be még mindig, most épp 2017 a legújabb határidő. Az Index szerint az egyelőre nem működő terméknek csak egy részére legalább húszmillió forintot költöttek EU-s forrásokból, bár nem is tekinthető át, hogy összesen pontosan mennyit.

Azt az embert pedig tiltsák el örökre az adatvizualizációtól, aki ezt az ábrát elkészítette:

photo_camera Mazochistáknak kattintásra nagyobb lesz.

(Index)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.