Erdogan: Obama hátba támadott

külföld
2016 április 03., 11:56
comments 67

Recep Tayyip Erdogan elnök ötnapos amerikai látogatása után visszatért Törökországba és a Hürriyet napilapnak csalódottan nyilatkozott a Barack Obama amerikai elnökkel folytatott tárgyalásairól. 

photo_camera Recep Tayyip Erdogan. Fotó: Kayhan Ozer / Anadolu Agency.

Erdogan az atomprogramokról folytatott csúcstalálkozón vett részt Washingtonban. Obama kettejük pénteki találkozását követően arról beszélt, 

figyelmeztette Erdogant, hogy ne fojtsa el a demokratikus vitakultúrát Törökországban és tartsa tiszteletben a sajtó szabadságát. 

A török hatóságok (egy most zajló perben) életfogytiglani börtönnel fenyegetnek két újságírót, akik felvételeket hoztak nyilvánosságra amelyek állításuk szerint azt bizonyítják, hogy 2014 elején török hírszerző szolgálatok fegyvereket szállítottak le szíriai ellenzéki harcosok részére. 

A török kormány sajtóellenes intézkedései állandó témának számítanak a nemzetközi sajtóban. Erdogan 2014-es beiktatása óta 1800 büntetőpert kezdeményezett újságírók és civilek ellen, akik "sértették" az elnököt és politikáját. A Committe to Protect Journalist szerint legalább 13 török újságíró ül börtönökben politikai okok miatt, és Törökországban az öncenzúra valamint a médiatulajdonosok fenyegetése állandó jelenségnek számítanak. 

A török sajtószabadság helyzetéről itt írtunk részletesen. 

"Sajnálattal értesültem a hátam mögött tett állításokról. Obamával folytatott tárgyalásom során ezekről az ügyekről nem esett szó" 

- mondta Erdogan, miután visszatért Ankarába. Az elnök szerint Obama célja a török sajtószabadság napirenden tartásával az, hogy "megossza és, ha teheti, elnyelje Törökországot". Szerinte az amerikai elnök kívülről akarja befolyásolni Törökország politikai berendezkedését és az ország destabilizálására törekszik.

(Reuters)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.