Elsőként jutottak be a szocialisták az NVI-be

POLITIKA
2016 április 06., 04:19
comments 195

A szocialisták szerda reggel fél hatkor már ott álltak a Nemzeti Választási Irodánál, a kopaszok sehol. Mindenki arra figyelt, hogy lesznek-e hasonló jelenetek, mint február 23-án, amikor Kubatov Gábor Fidesz alelnökhöz köthető kopasz verőemberek szállták meg az NVI épületét, és nem engedték, hogy Nyakó István elsőként lépjen be a népszavazási kérdésével.

Az MSZP-sek most arra várnak, hogy a Kúria elkaszálja-e Erdősi Lászlóné kérédsét.

Plankó Gergő kollégánk a helyszínről jelentette, hogy mikor az épülettel szembeni sarkon feltűnt egy csapat ember néhány kopasszal, mindenki zavartan nézett, hogy na, kezdődik. Erre a kopaszok röhögni kezdtek, és odakiabálták Lukács Zoltánéknak, hogy nyugi, nem oda mennek, csak egy közeli filmforgatásra. Erre a szocialisták megkönnyebbülten nevettek fel. 

A tervek szerint most Nyakó István helyett Lukács Zoltán adja be a kérdést, ha a Kúria úgy dönt, hogy mindkét korábbi kérdést érvényteleníti. Ugyanaz az ember ugyanis nem adhat be azonos tartalmú kérdést egymás után.  Lukács már be is regisztrált, most a rajtvonalnál várja az értesítést a Kúria döntéséről. 

A februári balhéból tanulva Pállfy Ilona, az NVI elnöke úgy döntött, hogy átrendezik az NVI épületét, és a belső udvar közepére tették a blokkoló órát, amivel a népszavazási kezdeményezést hitelesíteni lehet. Így jött létre ez a kicsit szakrális, oltárszerű kompozíció.

A szabályok serint a sárga-fekete szalaggal kirakott kör szélén kell várakozni, amíg a Kúria döntése nyilvánosságra nem kerül. Ekkor a kör szélén várakozó emberek megindulhatnak középre, és ezen a ponton fog eldőlni, hogy kinek sikerül a papírját elsőként hitelesíttetni a géppel.

Korábban Nyakó Istán fellebbezett a Kúriánál a Nemzeti Választási Bizottság döntése miatt, amivel a verőemberek által elkövetett jogsértések ellenére is átengedték Erdősi Lászlőné népszavazási kezdeményezését.  

A Kúria háromféle döntést hozhat.

  • Mondhatják, hogy rendben van Erdősiné népszavazási kezdeményezése, és a nő elkezdheti az aláírásgyűjtést. 
  • Dönthetnek úgy, hogy Erdősiné kezdeményezése nem megfelelő, mert a leadáskor verőemberek szállták meg a Nemzeti Választási Iroda épületét, és ezért az ő kérdését kidobják, és az ellenzéki Nyakó Istvánét továbbengedik. 
  • De azt is mondhatják, hogy sem Erdősiné, sem Nyakó kérdése nincs rendben, ebben az esetben újra be lehet adni népszavazási kezdeményezéseket.

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.