Az MKB ismeretlen vevői esküsznek, hogy nem MNB-pénzből veszik meg a bankot

gazdaság
2016 április 08., 08:45
comments 17

Az MKB-t megvásárló, 90 százalékban ismeretlenekből álló pénzügyi konzorcium összes tagja ügyvéd jelenlétében ellenjegyezve nyilatkozott arról, hogy nincs és nem is lesz náluk állami forrás – mondta Nagy Márton, az MNB alelnöke egy mai háttérbeszélgetésen, aminek célja az MKB bank fura eladásával kapcsolatos kételyek eloszlatása volt.

Állami forrás – és nyilván az MNB alapítványainak pénze is ide tartozik – azért nem lehet az üzletben, mert az állami támogatásnak (state aid) minősülne, hangsúlyozta Nagy, amit az uniós szabályok tiltanak. Az alapítványok külön is nyilatkoztak, hogy nem adnak pénzt a MKB megvásárlására, de a vevők – a luxemburgi-szingapúri Blue Robin, a Metis Magántőke Alap és Pannónia Nyugdíjpénztár – is, hogy nincs náluk állami pénz, és ezeket a nyilatkozatokat el is küldték az eladási folyamatot felügyelő Európai Bizottságnak.

Az MNB a legszívesebben később, az ügylet zárása után, május körül nyilatkozott volna a bank eladásáról, mert akkor lehetett volna bízni abban, hogy a vevők elő fognak állni, mondta Nagy. Csak hát idő előtt kiszivárogtak az információk.

Az MNB-nél most is bíznak benne, hogy miután megvették a bankot, majd előállnak a valódi vevők, mondta Nagy. Addig, mint szanálási hatóság, nem ismerhetik a vevőket, később, miután már megkapták az engedélyt, már felügyeleti hatóságként megismerhetik a végső tulajdonosokat, mondta Nagy.

Azt nem tudta kizárni újságírói kérdésre, hogy a miniszterelnökhöz közel álló személy is lenne a vevők között.

Nagy arról is beszélt, hogy nem csak az árat nézték az ajánlatok értékelésekor – bár ez volt a döntő szempont –, hanem azt is, hogy a vevőknek milyen tervei vannak, milyen vállalásokat tesznek, vannak-e tapasztalataik a régióban és a bankszakmában. Az EBRD továbbra is érdeklődik abban, hogy tulajdonosi szerepet vállaljon a bankban, de még nem dőlt el, hogy ez milyen formában történik majd meg.

Az MKB privatizációja "közgazdasági értelemben" már akkor megtörtént, amikor az MNB 1 forintért eladta a Szanálási Alapnak tavaly decemberben, mondta Nagy. (Ettől függetlenül továbbra is az MNB koordinálta az eladás folyamatát.)

(Portfolio, Napi.hu, Index.hu)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.