Az Európai Bizottság is figyeli az Új Nemzedék Központ gyanús milliárdjait

PÉNZ
2016 április 15., 03:02
comments 109

Utoljára március elején írtunk hosszabban az egykoron a Közigazgatási és Igazságügyi Minisztérium ernyője alatt létrejött Új Nemzedék Program ügyeiről. A programot még 2011-ben álmodta meg a kormány.

A projekt eredeti célja egy ifjúsági információs hálózat létrehozása volt, amihez később hozzákapcsolódott egy országos irodahálózat - az Új Nemzedék Kontaktpontok - kiépítése is. A cél – legalábbis papíron – pályázati tanácsadás és életpályamodellek megalkotása a feltörekvő generáció számára.

Költekezés

A kormány erre uniós forrásból 3,3 milliárd forintot szavazott meg, a munkát pedig a korábban a zánkai úttörőtábort felügyelő Új Nemzedék Központ nonprofit állami cégre bízta. (A pénzt a 2007-től 2013-ig tartó Társadalmi Megújulás Operatív Programon - TÁMOP - keresztül teremtették elő.)

A tendert Mihalovics Péter, a KIM volt miniszteri biztosa, a Fidelitas egykori befolyásos vezetője terelgette, de a cégben ekkor és korábban több Fidelitas-közeli ember is dolgozott. Előtte például Siklódi László Levente vezette a vállalatot, aki Veszprémben fideszes önkormányzati képviselő volt.

A pénz ismerősök, párttársak és haveri cégek kifizetésére ment el - minden érdemi eredmény nélkül. Legjobban az azóta hiperbolikus növekedési pályára állt Kuna Tibor és cége, a Young&Partners járt, amely 310 milliót kasszírozhatott arculattervezésért és kampányokért.

Tanulmányírásra 30 millió ment el, szakértelme megosztásáért pedig 8,8 millió forintot vehetett fel a Fidesz parlamenti frakciójának egy jogi tanácsadója. A gazdálkodásról sokat elárul, hogy 2014-ben a vállalat 4 milliárdos mínusszal zárta a pénzügyi évet.

Megtagadás

Hihetetlennek hangzik, de a cég túlélését egy újabb tender tette lehetővé. Az „átfogó ifjúsági szolgálatfejlesztésre” kiírt uniós pályázat 5 milliárd forint értékű, és tavaly ősz óta a szervezet „Komplex ifjúsági fejlesztések” program címen juttatott forrásból működik, amit az Emberi Erőforrás Fejlesztési Operatív Program és a Versenyképes Közép-Magyarország Operatív Program finanszíroz.

Időközben Londonban nyitott irodát a központ.

Mihalovics Péter köszönti a program iránt érdeklődő fiatalokat. A fotók az Új Nemzedék Facebook oldaláról vannak.
photo_camera Mihalovics Péter köszönti a program iránt érdeklődő fiatalokat. A fotók az Új Nemzedék Facebook oldaláról való.

Az ÚNK márciusban azzal került be a hírekbe, hogy megtagadta az adatszolgáltatást a tőle információkat kérő Állami Számvevőszék (ÁSZ) felé. Erre azok után került sor, hogy a cég a megszűnt Közigazgatási és Igazságügyi Minisztériumtól az Emberi Erőforrások Minisztériuma (EMMI) felügyelete alá került, ahol vizsgálatot rendeltek el a korábbi költekezések miatt.

A cég nevében Poór Csaba kommunikációs igazgató azt reagálta az ÁSZ megkeresésére, hogy azért nem tudták beszolgáltatni az összes iratot, mert a 2015 augusztus 17-i viharban azok jelentős része egyszerűen megsemmisült. A cég munkáját elmondása szerint nehezíti az is, hogy az ÚNK 50 évre visszamenőleg őrzi a zánkai tábor dokumentumait, és ennyi irat között könnyen elkeveredik a lényeg. Az ÁSZ-t nem hatotta meg a kifogás: feljelentették a céget az ügyészségen.

Juhász Péter (Együtt) rendőröket hívott a központra, hogy ne semmisíthessenek meg bizonyítékokat.

Eljárás

Az ügyben Ujhelyi István, szocialista EP-képviselő intézett kérdéseket az Európai Bizottsághoz. Ujhelyi azt tudakolta az EB-től, hogy vizsgálja-e a program megvalósulásának és lebonyolításának körülményeit illetve megfelelőnek tartja-e a projekt átláthatóságát és szabályszerűségét. Külön rákérdezett a Kuna cégének folyósított 310 millió forintra is.

Marianne Thyssen, az EB foglalkoztatásért, szociális ügyekért, munkavállalói készségekért és mobilitásért felelős biztos. Fotó: Flickr.com
photo_camera Marianne Thyssen. Fotó: Flickr.com

Marianne Thyssen, az Európai Bizottság foglalkoztatásért, szociális ügyekért, munkavállalói készségekért és mobilitásért felelős biztosának keddi válasza szerint a TÁMOP által pénzelt programok felügyelete a helyi hatóságok feladatkörébe tartozik. Magyarán a néhai TÁMOP forrásokért felelős – az EMMI alatt működő – Humán Erőforrás Programok Irányító Hatósága az illetékes.

Ezzel együtt az EB aktívan figyelemmel kíséri a programokat és vizsgálja az éves végrehajtási jelentéseket; szükség esetén felülvizsgálati üléseket tart. A konkrét esetben „a Bizottság felkérte az érintett tagállamot, hogy szolgáltasson információkat a felvetett kérdésekről”.

A levél szerint a TÁMOP irányító hatósága tájékoztatta a Bizottságot, hogy a projekt „szolgáltatások széles skáláját fedi”, többek között a képviselő által emlegetett kommunikációs tevékenységet is. Ezzel összefüggésben „az irányító hatóság szabálytalansági eljárást indított a projekt keretében végzett közbeszerzési tevékenységgel kapcsolatban”.

A válaszlevél szerint az eljárás 2015. november 12. óta fellebezési szakaszban van, és az ügyben az illetékes központi beszerzési testületnek kell döntenie.

Kérdéseket küldtünk az ügyészségre is, hogy milyen fázisában van a nyomozás az ÁSZ feljelentése nyomán és hogy bármely egyéb okból zajlik-e nyomozás a szervezet tevékenységével összefüggésben. Amint választ kapunk, közöljük.

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.