Kitiltási botrány: kétmilliárdért áfacsökkentés?

bűnügy
2016 április 18., 11:09
comments 107
  • 2014 végén az amerikai kitiltási botránytól volt hangos a magyar politika.
  • André Goodfriend október huszadikán jelentette be, hogy hat, a kormánynak dolgozó magyar állampolgár nem utazhat be az Egyesült Államokba korrupciógyanús ügyletek miatt.
  • A hat kitiltott közül csak Vida Ildikó, akkori NAV-elnök vallotta be, hogy szerepel a tilalmi listán.
  • Tavaly decemberben jelentette be Dr. Ibolya Tibor fővárosi főügyész, hogy a kitiltottak között van az a személy is, aki a Bunge étolajgyártó lobbistájának azt ígérte, hogy kétmilliárd forintért el tudja intéztetni, hogy csökkenjen az étolaj termékek áfája.

Hétfőn kezdődött a Fővárosi Bíróságon T. Viktor András büntetőpere, akit az ügyészség befolyással üzérkedéssel vádol, mert az informatikus az amerikai Bunge étolajgyártó lobbistájának valótlanul ígérte azt, hogy el tud intézni áfacsökkentést és stratégiai megállapodást a cégnek.

A Bunge lobbistája, Torba Tamás a bírósági tanúvallomásában elmondta, hogy 2011 óta ismeri T. Viktor Andrást, még a Széchenyi Bank tanácsadójaként bízta meg a vádlott informatikai cégét. Miután a munkakapcsolatuk véget ért, hetente összejártak sörözni, beszélgetni.

Az informatikus is beszélt a barátságukról.

"Tamás sok olyan információt osztott meg velem, amik a sajtóban nem jelentek meg,"

- mondta T. Viktor, akinek tetszett, hogy a lobbista bejáratos politikai körökbe, többek közt bemutatta a NAV informatikával foglalkozó alelnökének is.

Az informatikával és innovációval foglalkozó szakember T. Viktort lenyűgözte Torba teátrális stílusa, akivel annyira jó barátságba került, hogy amikor rászorult, anyagilag is kisegítette. Hasonló kapcsolatrendszerről számolt be Torba Tamás is T. Viktorról, aki azt állította, hogy ismerőse Habony Árpád és azt is mondta, hogy még EU-s pályázatokat is tud befolyásolni.

Torba elmondta, hogy a céget, aminek dolgozik, egy nemzetközi PR-cég kereste meg azzal, hogy ügyfelüknek, a Bunge-nak komoly gondjaik vannak a magyar piacon az áfacsalással. Az amerikai étolajgyártó ezt többször jelezte hivatalos csatornákon, de ezek nem vezettek eredményre. Ezért lett szükségük egy olyan közvetítőre, aki más csatornákon is tudja a problémát kommunikálni a magyar kormány felé.

Torba eljuttatta a Bunge áfacsalásokról szóló jelentését a NAV felsővezetésének, egy lehetséges áfacsökkentés érdekében pedig a Vidékfejlesztési és a Nemzetgazdasági Minisztériumban is járt. A magyar kormányzat érdemben nem reagált az áfacsökkentés ötletére.

Munkájáról Torba a vele baráti viszonyban lévő T. Viktor Andrásnak is említést tett. Az informatikus a bíróság előtt elmondta, hogy még 2013-ban került szóba köztük a kormányzat és az áfacsökkentés, illetve a cégekkel kötött stratégiai megállapodások témája. Torba megkérdezte tőle, hogy

„mik ezek és van-e olyan kapcsolata, aki többet tud erről?”

Mert a Bunge-nak ez érdekes lehet. Közel egy évig nem nem beszéltek erről a témáról. T. Viktor elmondása szerint csak 2014-ben találkozott egy innovációs témában kiírt pályázattal, aminek részvételéhez szükséges a stratégiai megállapodás. Ugyanekkor tartották az Iparművészeti aulájában a szokásos céges rendezvényüket, amire már másodszorra meghívta a lobbistát is.

Dohányzás közben mesélte el T. Viktor András, hogy olvasott a pályázatról, amin kétmilliárdot lehet nyerni, de ehhez stratégiai megállapodás kell. Azt továbbra sem tudja, hogy hogyan lehet kijárni egy ilyen megállapodást,

"de ezek valamilyen formában kötődnek a Századvéghez."

Torba érdeklődni kezdett, és azt kérdezte, hogy ki lehet ott a megmondó ember.

"Azt feleltem, hogy a Heim Péter. Ezután tréfálkoztunk, majd továbbálltam"

- mondta T. Viktor. Szerinte ekkor csak a véleményét mondta el, nem is ismeri Heimet. (Heim a Századvég Gazdaságkutató Zrt. igazgatóságának elnöke, árstulajdonos.)

Torba szerint viszont T. Viktor azt állította, hogy az informatikus egy ajánlatot közvetített:

kétmilliárdért lehet elintézni az étolajak áfacsökkentését.

Az összeget a Századvégnél tanulmányokra, rendezvényekre kellett volna költeni. Az áfacsökkentés mellett állítólag az ajánlat része volt az is, hogy a Bunge konkurenciájának, a Glencore-nak a 16 milliárdos áfavisszaigénylését visszatartja a NAV. Torba szerint még az is elhangzott, hogy

"azért kell ennyit fizetni, mert a csalók ennyit buknak az áfacsalás kiesésén.”

Ez a lobbistának azért tűnt hitelesnek, mert a Bunge felmérése szerint nagyságrendileg valóban ennyi volt akkor az étolajon elcsalt áfa összeg. Illetve Torba úgy hallotta, hogy a Századvég korábban is részt vett stratégiai megállapodások tető alá hozásában. Példaként hozta a bírósági tágyaláson a Tescót, amivel a véleménye szerint a kormány teljesen indokolatlanul kötött ilyen megállapodást, majd az aláírás után az áruházlánc rendre a Századvég felméréseit használta.

Torba és T. Viktor a céges parti és az állítólagos ajánlat után is rendszeresen találkoztak. Torba az ajánlatot ismertette a Bunge-nak, amit azonnal elutasították, a kommunikációs cégével a szerződést nem is hosszabbították meg. A lobbista szerint ha nem ő, hanem a Bunge számol be a történtekről az amerikai követségnek, akár bajba is kerülhetett volna, ezért személyesen jelzett a diplomáciai képviseletnek.

Hónapokkal később kapott egy levelet az amerikai nagykövetségtől T. Viktor András, amiben közölték vele, hogy megvonták tőle az automatikus vízum-hozzájárulást. Az informatikus személyes találkozón is járt a követségen, ahol szerinte a vele tárgyaló diplomata elismerte, hogy félreértésről volt szó:

„a hat kitiltott közül én vagyok a kakukktojás, a többiek NAV-os vezetők, és oligarchák. Név szerint egyedül a Heim Péter és a NAV-elnök maradt meg.”

A lobbista és a T. Viktor András még ezután is találkoztak. Csak 2015-ben fordult az ügy: ekkor jelentek meg a rendőrök a házkutatás miatt az informatikusnál, aki a tárgyaláson kijelentette, hogy

„senkinek sem közvetítettem üzeneteket, támogatom az áfacsalás elleni küzdelmet. Nem ismerem Heim Pétert, és nem akartam sem őt, sem a Századvég-csoportot ilyenbe belekeverni.”

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.