Az Eximbankon fog elcsúszni a magyar államadósság-csökkenés

gazdaság
2016 április 21., 07:28
comments 77

A kormány egyik legsúlyosabb kifizetőhelyeként működő Eximbankot is bele kellene számolni a magyar állami szektorba, közölte az Eurostat a ma kiadott jelentésében.

Magyarország két másik országhoz hasonlóan rákerült egy olyan listára, amelyek államadóssági adatai minőségével szemben fenntartásai vannak az Eurostatnak. Ilyen 2004 óta nem történt.

photo_camera Szégyenlista.

Az állami tulajdonban lévő Eximbank mérlegfőösszege 2014 végén 627 milliárd forint volt, azóta még magasabb lett. Az Eurostat szerint ezt hozzá kellene adni a magyar államadóssághoz, ami 2015 végén 25 393,9 milliárd forint volt.

Tehát a GDP 75,3 százaléka helyett valójában legalább 77,1 százalék az államadósság.

Az Eurostat közleményére a magyar statisztikai hivatal a Magyar Nemzeti Bankkal közös közleményben válaszolt. A válasz szerint "a magyar statisztikusok ragaszkodnak a nemzeti számlák módszertani elveihez és nem tekintik lezártnak az ügyet". Az MNB és a KSH szerint ugyanis hiába van állami tulajdonban az Eximbank, és lát el államilag meghatározott feladatokat (elvileg exportösztönzés, amikor épp nem Vajna vagy Garancsi bizniszeit pénzelik), a forrásait a piacról szerzi be (hogy emellett állami garancia van, arról hallgatnak a magyar hatóságok).

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.