Milliárdokat szedhet be a szolgáltatóktól az RTL Klub és a TV2

Média
2016 április 25., 17:15
comments 119

A Magyar Közlöny hétfői száma alapján Orbán Viktor kormányrendeletben engedélyezte a "jelentős befolyásoló erejű, lineáris audiovizuális médiaszolgáltatók", magyarul a két nagy kereskedelmi tévé számára, hogy a továbbiakban programdíjat szedjenek a szolgáltatóktól.

Orbán Viktor miniszterelnök a TV2-nek nyilatkozik Brüsszelben 2016. február 18-án
photo_camera Orbán Viktor nyilatkozik a TV2-nek. Fotó: Miniszterelnöki Kabinetiroda.

Erre eddig csak a kábeltévék voltak jogosultak: a digitális átállás óta a TV2 és az RTL Klub nem kérhetett pénzt azért, hogy műsoraikat sugározhassák a médiaszolgáltatók (mint például a UPC, Telekom). Egyszerűen azért, mert a kormány 2014. szeptemberében, egy rendeletben megtiltotta nekik. Nagyon sok pénzről van szó:

ez a döntés éves szinten akár 4-5 milliárd plusz bevételhez juttathatja a két nagy kereskedelmi csatornát.

A piacon nyílt titokként beszéltek arról, hogy a kormány azért nem engedélyezte a terjesztési díjnak is nevezett tarifa beszedését, hogy

  1. ezzel üzenjen az RTL Klubnak, nem veszi szívesen az állandó cseszegetést,
  2. és felgyorsítsa a TV2 felvásárlását, egyben jelezze a korábbi tulajdonos ProSiebenSat1-nak illetve a velük szerződésben álló Simon Zsolt / Yvonne Dederick igazgatói párosnak, hogy igényt tart az adóra.

Utóbbi szempontra többször is utaltunk, amikor a TV2 eladása körüli ügyekről adtunk hírt. (Például itt, itt és itt.) Ez állandó téma volt a vétel idején, mert enélkül a TV2 lényegében finanszírozhatatlanná válna. Valószínűnek látszott, hogy amint megfelelő kézbe kerül a tévé, az engedély is megérkezik majd.

Az elmúlt időszakban a kormány többször is megsegítette az Andy Vajna által megvásárolt TV2-t. Előbb az derült ki, hogy az MKB és az Eximbank is adott hitel a vételhez, majd az, hogy működésre is kap külön kölcsönt a Fidesz új kedvenc tévéje.

Ahogy csúszott a rendelet kihirdetése, többször felmerült, hogy a kormány - egész pontosan a kommunikációs ügyeket intéző Miniszterelnöki Kabinetiroda - azon dolgozik, valamiféleképpen kijátsza annak hatálya alól az RTL Klubot, hogy ezzel is helyzetbe hozza a TV2-t.

A rendelet mostani szövege arra utal, Orbánék letettek a legnagyobb kertévé elleni küzdelemről, és az RTL Klubnak is engedélyezik a programdíj beszedését. A szöveg szerint ráadásul nincs felső határa a tarifának, így a csatornáknak csak a szolgáltatókkal kell megállapodniuk arról, hogy mennyit kérnek majd a sugárzási jogért cserébe.

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.