Matolcsy triplát hazudott a Vs-nek adott tavalyelőtti interjújában

gazdaság
2016 április 27., 10:02
comments 178

Mit mondott Matolcsy György a vs.hu-nak adott 2014-es, „visszakérdezésre nem volt idő és mód” interjúban? Hát azt, hogy:

Az MNB az alapítványi tőkét úgy bocsátotta a Pallas Athéné alapítványok rendelkezésére, hogy tett néhány kikötést. Az első és legfontosabb, hogy az alapítványi tőkét nem, csak annak hozamát lehet az alapítványi célokra felhasználni. Ez biztosítja, hogy még három, négy vagy öt évtized múlva is meglesz az alapítványi vagyon. A második kikötés: tartósan csak magyar állampapírban tarthatják az alapítványi tőkét, például aranyban, gyémántban vagy külföldi állampapírban nem. A harmadik: az MNB munkavállalói, ha alapítványi tisztségviselők, nem vehetnek fel tiszteletdíjat az alapítványtól.

Ebben az az érdekes, a három kikötésből kettő biztosan nem teljesült, írja a Portfolio.hu, sőt, hozzátenném, hogy a harmadik sem.

Szóval Matolcsy egyetlen bekezdésben háromszor hazudott.

A hat alapítványnak összesen kétszázmilliárd forintja van állampapírban, 60 milliárd pedig mindenféle más dologban: cégekben, ingatlanokban. Nagyjából tízmilliárdot meg csak úgy elköltöttek.

photo_camera AFP PHOTO / ATTILA KISBENEDEK

A Portfolio felidézi, hogy az alapítványok befektetési szabályzata és alapító okirata erre lehetőséget is ad az alapítványoknak, tehát szó sincs arról, amit Matolcsy az elején mondott, hogy csak állampapírba rakhatták volna. Alapítványonként így néz ki, hogy mit használhatnak fel az alapítványok szabadon:

  • PADA: a 61,95 milliárd forintos vagyonból 20,1 milliárdot bármire felhasználhatnak céltámogatásként, a fennmaradó 40 milliárdnak viszont valóban csak a hozama szolgálhatja az alapítvány céljait.
  • PADOC: az 50,1 milliárd forintos teljes vagyonból 10,1 milliárd felhasználása szabad, csak a fennmaradó részre vonatkozik a korlátozás.
  • PADS: az 50,55 milliárdos teljes vagyonból 10,1 milliárdot felhasználhat szabadon.
  • PADI: 41,8 milliárdból 14,1 milliárd felett rendelkeznek szabadon, a többinek csak a hozama használható fel.
  • PADMA: 10,1 milliárd felett az alapítvány kuratóriuma szabadon rendelkezik a teljes 39,1 milliárdból.
  • PAGEO: további 10,1 milliárd felett rendelkezik szabadon.

Összességében tehát 266 milliárdból 74 milliárd felett szabadon rendelkezhetnek.

Azt pedig már korábban megírtuk, hogy az alapítványok által létrehozott cégek már rögtön az elején letérték a konzervatív befektetési politika útjáról, hiszen az alapítás óta „jelentősen jelentősen megváltozott a hozamkörnyezet, amely indokolttá tette az eddigiektől eltérő befektetés lehetőség (sic) felkutatását és kihasználását”.

Az MNB alapítványainak honlapján az áll, hogy az alapítványok „több vezetője” alapítványok részére ajánlja fel tiszteletdíjat. Szóval közülük nem mindenki, így Matolcsy harmadik kikötése sem állt meg (egyébként is, a munkaadó nem írhatja elő, hogy egy munkavállaló mire használhatja fel a tiszteletdíját, amit megkap):

Az Index ábrája a cégek nélkül, de más kapcsolódási pontokat hangsúlyozva mutatja meg ugyanezt:

photo_camera Ábra: Index.hu. Kattintásra nagyobb lesz.

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.