Kúria: Lehet népszavazást tartani a kvótáról

POLITIKA
2016 május 03., 07:26
comments 240

A Kúria kedd reggeli döntése szerint szabad az út a kormány népszavazási kérdése előtt.

A kérdés így hangzik majd:

"Akarja-e, hogy az Európai Unió az Országgyűlés hozzájárulása nélkül is előírhassa nem magyar állampolgárok Magyarországra történő kötelező betelepítését?"

A Nemzeti Választási Bizottság már hitelesítette a kérdést, de jogorvoslatért jelentkeztek egyesek, most ezt utasította vissza a Kúria.

A kérdéssel a kormány azt akarja kivédeni, hogy az EU arra kötelezhesse Magyarországot, hogy fogadjon be menekülteket. Jelenleg egyetlen ilyan EU-s döntés van érvényben, ez alapján 1294 menekültet kell Magyarországnak 2017 szeptemberéig befogadnia. Ezt akkor is teljesíteni kellene, ha a népszavazás elutasítja az újabb kötelező kvótákat.

Korábban Kósa Lajos, a Fidesz frakcióvezetője azzal utasította vissza a Jobbik hasonló kezdeményezését, hogy a kérdés nemzetközi szerződést érint, amelyről nem lehet népszavazást tartani. Ezzel szemben Trócsányi László igazságügyi miniszter a közelmúltban megállapította, hogy a kérdés nem érint nemzetközi szerződést.

Az ugyanakkor kérdéses, hogy az EU-t mennyiben kötheti egy magyar népszavazás, hiszen az előző kvótakényszer is minősített többséggel, a magyar kormány ellenszavazata ellenére ment át a belügyminiszterek tanácsán. (Az eljárásrend a magyar szlovák kormány szerint sértette az EU-s jogot, ezért a luxemburgi európai bírósághoz fordultak.)

A Jobbik azt javasolja, hogy ne tartsák meg a népszavazást, hanem írják bele az alkotmányba, hogy nem kell kvóta, a Fidesszel együtt meg lenne az ehhez szükséges többség a parlamentben.

A kormány korábban ősz elejére tartotta reálisnak a népszavazás kiírását.

Közben az MSZP is aláírásokat gyűjt három népszavazási kérdésben - földárverések felfüggesztése, állami alkalmazottak bérplafonja és vasárnapi zárvatartás visszavonása ügyében, bár utóbbi kérdés közben okafogyattá vált, mert a parlament újra engedélyezte a boltok nyitvatártását.

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.