Matolcsy úgy beszél arról, hogy pénzt irányított a rokonaihoz, mintha ez lenne a világ legtermészetesebb dolga

gazdaság
2016 május 06., 07:34
comments 150

A cinizmus elképesztő mélységeibe ereszkedik alá Matolcsy György a Magyar Nemzetnek adott interjújában, ahol nyolcszor használja a „blöff” szót. Nagyjából egyik mondata sem áll helyt, folyamatosan ellentmondásba magával vagy a tényekkel, de a legsúlyosabb mégis az, amikor arról beszél, hogy miért jó, hogy rokonaihoz, vagy az ő zsenialitásáról szóló könyvre közpénz százmilliók gurultak.

Egyáltalán, hány rokona van?

Nekem Magyarországon körülbelül száz unokatestvérem van, világszerte pedig 3-400 rokonom.

És vajon mindegyikkel összejár rendszeresen bridzsezni, mint Szemerey Tamással? De az rendben van, hogy a fia 400 millió, a jegybank által támogatott hitelt kapott az unokatestvére bankjából?

M. Gy.: A szóban forgó hitelezésről tudok, az nyilvánosságra került, azt tudom rá mondani:

hála istennek!

Az volt a cél, hogy minél több vállalkozás vegye fel ezt a hitelt.

MN: Helyesnek tartja?

M. Gy.: Igen, annak.

Miért kap évi (legalább) 60 milliót a jegybanktól és mind a hat alapítványtól Szemerey Tamás cége, a Bankonzult Kft. egy olyan elemzésért, amit meg sem mernek mutatni a nyilvánosságnak?

A BanKonzult tanulmányait azért rendelték meg az alapítványok és a jegybank, mert olyan információkat tartalmaznak, amelyek nagyon fontosak a pénzügyi döntések meghozatalához. Azért vásárolta meg minden alapítvány külön-külön, mert a kiadványok szerzői jogvédelem alatt állnak. (...) A tanácsadói munkák olyan információkkal, ötletekkel szolgálnak, amelyek milliárdokat hozhatnak.

Hát persze, az ország legjobb elemzőit dolgoztató Magyar Nemzeti Banknak nyilván alapvető szüksége van a pálinkás bonbon-gyártó cég meglátásaira.

Jó ötlet volt hetvenmilliót költeni az ő zsenialitásáról és sikerrel megvívott gazdasági szabadságharcáról szóló könyvre?

A Sakk és póker egy kitűnő könyv, de nem én írtam, és elsősorban nem rólam szól. Elsősorban Magyarországról, másodsorban a miniszterelnökről, illetve arról, hogy hazánk miként vívta meg a szabadságharcot 2010 és 2013 között.

Természetes, hogy támogattuk.”

Matolcsy azt is állítja egyébként az interjúban, hogy az ő általa irányított PADA-nak nincs külföldi állampapírja. Aha:

Erre azt mondja Matolcsy, hogy

ha olyan üzlet adódik, ami nagyobb hozamot ígér, mint a magyar állampapír – és a tőke megmarad –, akkor az egy jó üzlet volt.

Akár alapíthatna az MNB Mercedes-gyárat is a pénzből, veti közbe a kérdező. Erre Matolcsy:

„S alapít?”

Ezek után nem is lehet kérdés, hogy Matolcsy nem is érti, miért vetődik fel, hogy le kéne mondania.

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.