Portugália is el tudta látni magát kizárólag megújuló energiával

energia
2016 május 17., 12:29
comments 184

Németországnak a csodájára jártak, mert egy szép napos, szeles vasárnap, május 8-án az ország megújuló energiaforrással dolgozó erőműveinek köszönhetően pár órán át az áram ára gyakorlatilag negatív volt, a lakossági fogyasztóknak pénz járt azért, hogy áramot használtak - írja az electrec.

Portugália ennél is nagyobbat dobott, ott négy egymást követően napon (május 7-én szombaton reggel háromnegyed négytől május 11-e, szerdán délután háromnegyed hatig) az ország csak megújulókból fedezte a teljes energiaszükségletét.

A szénégetéssel már 1994-ben leálltak. A megújuló energiát főként biomasszából és biohulladékból termelik, ezt egészítik ki a vízerőművek, majd a szél és a legvégén a nap.

Közben Nagy-Britanniában is nullára csökkent a szénerőművekben termelt energia mennyisége. Dániában pedig a szélerőművek már több eneregiát termeletek, mint amennyire az országnak szüksége van, ezért Németországnak, Norvégiának és Svédországnak adták el a felesleget.

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.