Szijjártó benyomta Orbán tervének említését egy EU-s dokumentumba!

migráció
2016 május 23., 20:33
comments 123

Sikerként értékelte Szijjártó Péter külügyminiszter, hogy a magyar kormány javaslatai bekerültek egy migrációs válsággal foglalkozó dokumentumba.

Április közepén hirdette meg a magyar kormány azt a programot, ami alapján szerintük a menekültválságot kezelni kellene. Nemzetközi fogyasztásra Schengen 2.0 a címe, a hazai közönségnek inkább Orbán Viktor tízpontos akcióterve néven reklámozzák.

A tervet elsősorban azért nyomja a magyar kormány, mert tarthatatlanná vált az a helyzet, hogy miközben a már megszavazott kvótát sem hajlandó teljesíteni Magyarország, addig nem hangzott el összeszedett magyar javaslat arról, hogy mit kellene helyette tenni.

A 10 pont legnagyobb része egyébként is napirenden lévő, különböző EU-s intézmények korábbi javaslataiból állt össze. Az egyik fontos kivétel, hogy a szöveg kiköti, csak önkéntes alapon lehet elhelyezni menekülteket, vagyis kizárja a kötelező kvóták lehetőségét. Ezt a V4-k vezették elő korábban.

A leginkább újdonságként ható javaslat, hogy a menekülteket az EU területén kívüli táborokban vizsgálják át, és ott döntsék el, hogy be kell e őket fogadni. Ezt az Európai Bizottság a nemzetközi jog kötelmei miatt kivitelezhetetlennek tartja, a magyar kormány szerint viszont ki lehetne zsarolni az EU határán lévő országokból, hogy alkalmazkodjanak, ha ez volna a feltétele annak, hogy pénzt kapjanak a menekültválság kezelésére.

Több mint egy hónapja nyomják a magyar diplomaták

Mindenesetre a magyar diplomatáknak határozottan kiadták, hogy a Schengen 2.0-s tervet be kell nyomni az európai közbeszédbe, legyen szó róla a sajtóban és a politikai vitákban is. Orbán Viktor legutóbbi németországi látogatásának is ez volt az egyik fő célja, hogy témává tegye a javaslatát a menekültügyben leginkább érintett tagállamban. Csakhogy eddig nem sok sikert ért el a magyar kormány ezen a vonalon, és Orbán németországi útján is csak azzal foglalkoztak, hogy Helmut Kohl egykori kancellárral beszóltak-e Angela Merkelnek, vagy nem szóltak-e be. A Schengen 2.0 nem hozta lázba Európát.

De most leírták, hogy majd vizsgálják

Most hétfőn viszont Szijjártó Péter megmondta a külügyminiszterek brüsszeli tanácskozásán, hogy addig nem tudja elfogadni a záródokumentumot, ameddig bele nem kerül a Schengen 2.0. Ez a dokumentum arról szól, hogy a júniusi EU-s csúcson mivel foglalkozzanak majd a tagállamok vezetői, és azon belül is az EU-n kívüli országok tekintetében szedi össze a tennivalókat.

A tanácskozás kezdetére már volt egy tervezet, amiben csak az olasz miniszterelnök Migrációs Paktum című terve szerepelt, mint javasolt vonal. Szijjártó viszont ezt nem hagyta annyiban, és elérte, hogy a magyar terv is ott legyen a szövegben. A megoldás így néz ki:

A tanács üdvözli minden tagállam innovatív javaslatait, köztük az Olaszország által felvezetett Migrációs Paktumot. A tanács szintén továbbra is vizsgálja majd Magyarországnak a Schengen 2.0 javaslatát.

Szóval ígéret nincs az elfogadására, és ezt nem is kifejezetten üdvözlik, de akkor is, benne van, hogy majd megvizsgálják.

Szijjártó az EU-n kívüli országokba telepített hotspotok ügyét is beszuszakolta a tanácsi következtetésekbe, igaz, ebből se lett egy erős állásfoglalás, mert a szövegben csak annyi áll, hogy az érintett országokkal az együttműködés a menekültek azonosítását is magába foglalhatja. Vagyis elköteleződés itt sincs a magyar javaslat mellett, az elvi lehetőséget sikerült benyomni a szövegbe.

Az egyik ország külügyminisztere név nélkül azt nyilatkozta a magyar igyekezetről a Bruxinfo-nak, hogy annak „fő célja a magyar miniszterelnök fotójának elhelyezése volt a dokumentumban”.

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.