Meg kéne szabadulni az ötforintosoktól?

Tbg
gazdaság
2016 május 24., 13:35
comments 132

A Napi.hu írt arról cikket, hogy túl sok öforintos van forgalomban ahhoz képest, hogy milyen drága az MNB-nek az, hogy forgalomban vannak a legkisebb címletű érmék.

„Az első negyedév végén 1,53 milliárd darab forintérme volt forgalomban Magyarországon, ebből 515 milliót, vagyis a teljes állomány 33,6 százalékát az ötforintosok teszik ki.”

Értékük (2,6 milliárd forint) azonban eltörpül a nagyobb címletek mellett:

„a jelenleg legnagyobb értékű érméből, a 200 forintosból 121 millió darab forog, amely 24,2 milliárd forintot ér.”

Azt sajnos nem árulta el az MNB, hogy mekkora költséget jelent az ötforintosok léte, de a Napi.hu szerint beszédes adat, hogy 2007-ben, amikor kivonták az 1 és 2 forintos érméket, visszaestek az érmeverés költségei, amelynek a felét tette ki az aprók gyártása.

A Napi szerint ezért nem elképzelhetetlen, hogy eltűnik az ötforintos is, de ennek számos akadálya is van, részletek odaát. (Napi)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.