Kim Dzsongun nagynénje Amerikában patyolatos

külföld
2016 május 29., 08:59
comments 115

A Washington Post megtalálta Kim Dzsongun nagynénjét és nagybátyját, akikről kiderült, hogy 1998 óta az Egyesült Államokban élnek. Ko Jungszuk, a nagynéni Kim anyjának a nővére, ő vigyázott Kimre, amíg a majdani diktátor svájci magániskolákban pallérozódott.

Ko és férje, Ri Gang - akik az Egyesült Államokban más nevet használnak, de kérték a Postot, hogy azt ne árulják el - egy patyolatot visznek, és egy olyan kétszintes házban laknak, amit a CIA-tól kapott kétszázezer dollárból vásároltak.

Ko és Ri csecsemőkorától fogva ismerik Kimet, így például Ko leleplezte a nagy titkot, Kim valódi születési évét:

Kim a széles körben elterjedt 1982-83-mal szemben valójában 1984-ben született,

ugyanabban az évben, mint Ko fia. "Születésüktől fogva játszópajtások voltak, én pelenkáztam mindkettőt" - mesélte.

Ko nővére, Ko Jonghui révén került kapcsolatba az észak-koreai uralkodócsaláddal. A nővér ismert előadóművész volt, akit az akkor még csak trónörökös Kim Dzsongil kinézett magának és 1975-ben feleségül vett. A fiatal ara ragaszkodott hozzá, hogy a nővére is vele jöhessen. "Kellett neki a segítség, és bennem bízhatott, mert a vére vagyok" - mesélte. Ko férjét, Rit már személyesen Kim Dzsongil választotta ki sógornőjének.

Koék bizalmasai voltak az uralkodócsaládnak, 1992-ben ők felügyelhették Kim Dzsongunt és nagyobbik fiát Kim Dzsongcsolt, amikor azok Svájcba költöztek tanulni. A legkisebb Kim, a majdani diktátor négy év múlva, 12 évesen csatlakozott hozzájuk. Ko akkor már négy éve tudta, hogy Kim Dzsongun az igazi trónörökös:

a nyolcadik születésnapján tábornoki egyenruhába öltöztették, és igazi tábornokok hajbókoltak neki.

Ko szerint már gyerekként látszott rajta, hogy tisztában van a szerepével. Például anyja se tudta igazán fegyelmezni, ha rászólt valamiért, Kim képes volt akár éhségsztrájkolni is, hogy kifejezze nemtetszését.

Ko és férje 1998-ig éltek Svájcban. Akkor Ko nővére rákos lett. Ekkor döntöttek az emigrálásról.

Hogy pontosan miért, azt Ko és Ri kicsit eltérően meséli el - a férfi azt tervezi, hogy hazatér Észak-Koreába, ezért kínosan ügyel rá, hogy nehogy bármi rosszat mondjon a rezsimről vagy Kimről, akit amúgy az újságírókkal beszélgetve ő és neje is folyton Kim Dzsongun Marsalnak nevezett.

Ri szerint az emigrációval egy céljuk volt, hogy a sikertelen svájci és franciaországi kezelés után valahogy lehetőséget teremtsenek rá, hogy Ko nővérét, az aktuális észak-koreai first ladyt az Egyesült Államokban kezelhessék.

Ko viszont elismeri, hogy a félelem is motiválta. Egyetlen kapcsuk az uralkodó családhoz a nővére volt, tartott tőle, hogy halála után kegyvesztetté válhatnak. Ezt a kevés északkorea-szakértő is megerősíti. Michael Madden, a North Korea Leadership Watch webszájt szerkesztője szerint Ko Jonghui "ambíciózus asszony volt, harcolt a gyerekei előrejutásáért. Eközben számos ellenséget szerzett magának. A nővére és a sógora joggal érezhette fenyegetve magát, bármikor nyomuk veszhetett volna" - mondja.

Elég csak Kim nagybátyjára, Dzsang Szongtekre gondolni, akinek túl nagyra nőtt a hatalma, ezért kim 2013-ban kivégeztette.

Ko és Ri így 1998-ban egy nap három gyermekével a berni amerikai követségre hajtott, ahol azt mondták, hogy észak-koreai diplomaták, akik menedéket kérnek. Az amerikaiak pár nap után a frankfurti amerikai katonai támaszpontra vitték, itt a CIA hónapokon át hallgatta ki őket.

Észak-Korea annyira rejtélyes hely, hogy bár Kónak és Rinek alig volt bármi tudása katonai-politikai titkokról, már csak azért is remek hírszerzési forrásnak számítanak, mert ismerik az ország vezetőit. Bár már 18 éve az Egyesült Államokban élnek, a CIA még mindig gyakran mutogat nekik fényképeket, hogy mondják meg, kik szerepelnek rajtuk. (Via The Washington Post)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.