Pintér szerint nincs olyan ember az országban, akit ne lehetne lehallgatni

politika
2016 május 31., 09:40
comments 323

A Nemzetbiztonsági Bizottság kedden hallgatta meg Pintér Sándor beszámolóját. Az elmúlt hetekben több olyan fontos ügy is felmerült, ami a belügyminiszter hatáskörébe tartozik, mint például a Lázár Jánossal folytatott párharca a létrehozandó titkosszolgálati szuperközpont, a TIBEK, azaz a Terrorelhárítási Információs és Bűnügyi Elemző Központot irányításáért. A tervek szerint ez a szervezet hozzáférhetne az összes többi titkosszolgálat, a rendőrség és a belső elhártás által összegyűjtött adatokhoz. Tehát a TIBEK irányítójának befolyása lényegesen megnőne a többiekkel szemben.

Ezen túl pedig:

  • Lázár János a múlt héten arról beszélt, hogy léteznek nem nyilvános, titkosszolgálati jelentések azokról a magyar civil szervezetről, amelyekről a kormány úgy gondolja, hogy Soros György befolyása alatt állnak.
  • Május közepén pedig kiderült, hogy a rendőrség hónapokon át lehallgatta Csikós Klaudiának, a Blikk bűnügyi tudósítójának telefonját, hogy megtudja, milyen rendőrségi informátorai vannak az újságírónak. A hangfelvételek alapján meg is gyanúsítottak egy magas rangú rendőrt, hogy titkos információkat adott ki. Csakhogy a rendőr ügyvédje szerint a lehallgatás jogszerűtlen volt, és három hónapig engedély nélkül hallgatták le.

Ehhez képest Pintér a beszámolójában rengeteget beszélt a rendőrök fizetéséről és lakástámogatásáról, a menekültválságról és arról, hogy a közúti ellenőrzéseknél szinte már 100 százalékosan kizárható a korrupció lehetősége. Pintér Sándor és Kontrát Károly - Fotó: MTI/ Kovács Tamás

A bizottság ellenzéki tagjainak kérdésére aztán szóba hozta a lehallgatásokat is. Elmondta, hogy az újságíró megfigyeléséről vagy nem tud, vagy nem mondhatja el, mi történt. A civilek megfigyeléséről annyit árult el, hogy Magyarországon a törvény egyértelműen fogalmaz:

nincs olyan ember, akit törvényes körülmények között ne lehetne lehallgatni.

Hangsúlyozta, hogy ezek a törvények nagyon alaposak és demokratikusak. Az utóbbi időszak lehallgatási ügyeit nem cáfolta, csak annyit mondott, nem tud arról, hogy bármikor törvényt sértettek volna.

A TIBEK körüli kavarásról annyit mondott, hogy a Belügyminisztérium javaslatára a kormány már rábólintott, és a parlamenti elfogadásra vár. Lázár Jánoshoz hasonlóan Pintér is tagadta, hogy bármilyen rivalizálás lenne köztük az új titkosszolgálati központ irányításáért, azt már nem volt hajlandó elárulni, hogy végül a Miniszterelnökséghez vagy a Belügyminisztériumhoz fog tartozni a TIBEK.

Hangsúlyozta, hogy a Parlamenthez benyújtott törvény közös munka eredménye, de arra nem tudott magyarázatot adni, hogy a parlament törvényalkotási bizottsága a múlt héten végül miért döntött úgy az utolsó pillanatban, hogy mégsem tárgyalja meg a belügy javaslatát.

Pintér Sándor egyébként 2011-ben egyszer már megpróbált létrehozni egy hasonló csúcsszervet NIBEK (Nemzeti Információs és Bűnügyi Elemző Központ) néven, de akkor Kövér László fúrta meg a tervet.  

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.