Szemétládák iskolája: Andy Vajna újra amerikai film producereként tűnik föl

Tbg
a hetedik művészet
2016 június 09., 14:31

Tíz év után újra amerikai filmprodukcióban vállal szerepet Andy Vajna, a magyar kormány filmbiztosa, kedvenc kaszinótulajdonosa.

A hírről, miszerint a The Gafin Academy címen filmet rendez a magyar mozikban nemrégiben bemutatott No Escape-et is jegyző testvérpáros, John Erick Dowdle és Drew Dowdle a Deadline.com számolt be.

A hír szerint a filmet az Image Movers és Voltage Films cégek gyártják és a producerek között feltűnik Andrew G. Vajna neve is.

Hogy pontosan mivel száll be a filmes produceri karrierjét az USA-ban kezdő magyar kormánybiztos a produkcióba, a cikk nem taglalja, annyit írnak mindössze, hogy Robert Zemeckis, David Matalin és Jonathan Deckter mellett Vajna is az ügyvezető (executive) producerek között található.

A filmről már az Internet Movie Database is tud, bár ott School for Scumbags (kb. Iskola szemétládáknak) címen fut nyilván azért, mert a film alapjául egy 2008-as, azonos című regény szolgál.

A Magyar Nemzeti Filmalapot is megkérdeztük, ők ezt válaszolták:

„Andy Vajna évekkel ezelőtt részt vett a produkció fejlesztésében, a filmhez kapcsolódó jogokat értékesítette, a film finanszírozásában, gyártásában és forgalmazásában nem vesz részt. A produceri kreditet Andy Vajna a film fejlesztésében való közreműködésért kapta.”

Danny King könyvének középpontjában egy balhés diák, Banners áll, akit több iskoláből kicsaptak, így kerül a Gafin akadémiára, ahol hozzá hasonlóan erőszakos, szélhámos diákokat fogadnak, ám ahelyett, hogy a jó útra terelnék őket, épphogy kihasználják őket, többek között rabolniuk kell.

A forgatókönyvet Aaron Rapke és Stewart Kaye írta.

Andy Vajna utoljára az Elemi ösztön 2. című amerikai filmben vett részt, ám az a film elég nagy bukás volt, messze elmaradt az első rész óriási sikerétől. Vajna a Terminator 2. gigasikere óta nem nagyon tudott Hollywoodban robbantani, a Terminator 3. majd a tévésorozat sem lett túl sikeres.

Vajna ezután inkább hazai üzleteire és a Magyar Nemzeti Filmalap 2010-es felállítására koncentrált. Állami hátszéllel jól menő vállalkozásai vannak a kaszinóbizniszben, a digitális filmgyártásban, legújabban pedig a politikai leszámolások eszközévé tett TV2 tulajdonosa.

A Dowdle-fivérek viszont nem buktak a No Escape-pel, amely jelenleg is jó pontszámokat kapott a nézőktől az IMDB-n, 54 millió dolláros bevételt érve el az USA-ban.

Robert Zemeckis neve leginkább a Vissza a jövőbe filmsorozatból lehet leginkább ismert, míg a Voltage Film-es francia producer, Nicholas Chartier a Bombák földjén c. filmjével okozott némi hírverést, amiért kizárták a 2010-es Oscar-gáláról, miután levélben igyekezett meggyőzni arról az Akadémia tagjait, hogy az ő filmjére, és ne az Avatarra szavazzanak.

A Variety úgy tudja, a filmet ősszel kezdik el forgatni. (Deadline/Variety)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.