Rogán azért nem tudott elmenni a szembesítésre Portikkal, mert sürgősen interjút kellett adnia a Bildnek

bűnügy
2016 június 17., 14:07
comments 301

Az V. kerületben működik Magyarország egyik legérdekesebb önkormányzata, rengeteg itteni ügy szappanoperába vagy krimibe illik. Az önkormányzat még Rogán Antal polgármestersége alatt üzletelt Portik Tamáshoz és Vizoviczki Lászlóhoz köthető emberekkel is. Az önkormányzat ingatanokat adott el cégeknek, amiknek Vizoviczki élettársa volt a tulajdonosa, és áron alul szerezhetett önkormányzati ingatlant Pápa Marianne is, akit többen (köztük Kocsis Máté polgármester is) hírbe hoztak Portik Tamással. Pápa egyébként Habony Árpád nagynénje is.

Pápa Marianne Portik letartóztatása után tagadta, hogy valaha is a férfi élettársa lett volna.

A lényeg az, hogy Juhász Péter, az Együtt V. kerületi képviselője

bűnözőnek nevezte Rogán Antalt.

Rogán Antal ezért személyiségi jogi pert indított ellene.

Rogán a perben tagadta, hogy valaha is találkozott volna Portik Tamással akármilyen ügyben, viszont Portik az egyik maffiaperében nyilvánosan azt mondta, hogy

Rogán hazudik,

ugyanis nemhogy ismerik egymást, de találkoztak is.

Rogán közben több sajtóhelyreigazítási pert megnyert olyan hülyeségek miatt, mint például, hogy néhány újság azt írta, hogy „Rogánék kedvezménnyel adtak el ingatlant Portik élettársának”. Ezt Rogán két oldalról is megtámadta, egyrészt azért, mert Pápa Marienne írásos nyilatkozatot tett arról, hogy sosem volt Portik élettársa, másrészt meg azért, mert Rogán ügyvédei szerint az V. kerületi önkormányzatra nem lehet azt mondani, hogy Rogánék, még akkor sem, amikor Rogán volt a polgármester.

Juhászék viszont kezdeményezték, hogy akkor szembesítsék Rogán Antalt Portik Tamással egy nyilvános tárgyaláson, hogy a közben miniszterré kinevezett korábbi polgármester-frakcióvezetőnek Portik szemébe kelljen mondania, hogy soha nem találkoztak.

Rogánék megpróbálták elérni, hogy a bíróság tegye zárttá a tárgyalást, azzal érveltek, hogy Portik elítélt bűnöző, ezért valószínű, hogy hazudni fog a szembesítésen, és beidéztek tanúkat is, hogy a szembesítésre minél később kerüljön sor. Szerették volna, ha a tárgyaláson tanúskodik Felhősi László alezredes és Dr. Bolcsik Zoltán alezredes. Előbbit azért kérték, mert Rogánék szerint Felhősi vezette a házkutatást Portiknál, utóbbit pedig azért, mert Bolcsik vezette a Portikkal szembeni titkos adatgyűjtést a Nemzeti Védelmi Szolgálatnál.

Felhősi és a Bolcsik egyébként Pintér Sándorhoz közel álló rendőrségi vezetők, és a beidézésükkel jó eséllyel zárttá kellene nyilvánítani a tárgyalást, mert ezek az emberek államtitoknak minősülő információkat is ismernek.

Juhász a főrendőrök beidézésre annyit jegyzett meg, hogy nem világos, honnan értesülhetett Rogán arról, hogy Felhősi vezette a házkutatást Portiknál, amikor ez nem nyilvános adat.

Rogánék erőfeszítései azonban nem voltak elegendőek, a bíróság elrendelte a szembesítést, és Portikot pénteken délelőttre be is idézték a bíróságra. Itt megtette vallomását, többek közt arról, hogy egy esetben

az V. kerületi Fidesz-irodába vitt 10 millió forintnyi eurót Rogánnak, amit Pápa Marianne küldött a polgármesternek, amiért segített áron alul V. kerületi ingatlanokat szerezni.

Rogánék Portik vallomása után kiadtak egy közleményt, amiben tagadták Portik állításait.

Rogán ügyvédjén keresztül Portik beidézése után nem sokkal jelezte, hogy nem tud elmenni a szembesítésre, mert vele előre senki nem egyeztette a programot. Azt mondta, hogy ezen a napon

ő halaszthatatlan közfeladatot lát el, és előre leegyeztetett külföldi programja van.

A pénteki tárgyaláson a bíró hosszasan vitatkozott Rogán ügyvédeivel arról, hogy hogyan kellett volna egyeztetni az időpontot Rogánnal. A bíró ugyanis a tárgyalási nap meghatározásakor megjelölt több pénteki napot is, és kérte Rogán és Juhász ügyvédeit, hogy jelöljék meg, melyik napok nem jók nekik. Juhász ügyvédje kilőtt egy pénteket, Rogán képviselői viszont azt mondták, nekik minden felkínált nap jó.

Rogán képviselői azonban most azt állították, hogy ők ekkor csak a maguk nevében nyilatkoztak, Rogánéban nem, és a bírónak várnia kellett volna arra, amíg ők egyeztetnek Rogánnal.

A bíró szerint viszont ez hülyeség, ha egy tárgyaláson ő megkérdez valamiről egy jogi képviselőt, akkor a jogi képviselő az általa képviselt ember nevében is válaszol.

Ezen kívül a bíró pénteken megjegyezte azt is, hogy Rogánt beidézték erre a tárgyalásra, kötelessége lett volna itt lennie, ezért pedig jobban ki kell majd fejtenie az indokait, hogy miért nem ment el. A bíróság szerint ugyanis a halaszthatatlan közfeladat és az előre leegyeztetett külföldi program nem elég indok.

Mi sokáig arra gyanakodtunk, hogy Rogán a foci-Eb-n lesz Franciaországban, és ezért nem jön el. A miniszter kivitte a családját a keddi magyar–osztrák meccsre is, szombaton pedig Izlanddal játszik Magyarország.

Megkérdeztük erről a Miniszterelnöki Kabinetirodát is (ezt a minisztériumot vezeti Rogán). Azt mondták, hogy Rogán sajnos sem az izlandi–magyar, sem a portugál–magyar meccsre nem fog tudni kimenni, és a Portik-tárgyalás idején sem Franciaországban volt.

Rogánék válasza szerint az a halaszthatatlan közfeladat és előre leegyeztetett külföldi program, ami miatt a miniszter nem tudott szembenézni Portikkal, az, hogy

„Rogán háttérbeszélgetést folytat a német sajtó munkatársaival Münchenben, illetve interjút ad a Bild napilapnak”.

A bíróság majd eldönti, hogy ez valóban halaszthatatlan közfeladat volt-e.

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.