Olyan káosz van a tőzsdéken, mint 1987 óta soha

gazdaság
2016 június 24., 07:43
comments 290

Nahát, Nagy-Britannia népe megszavazta a tőzsdei összeomlást.

Ahogyan korábban az egész brit és globális pénzügyi elit megjósolta, az Európai Unióból való brit kilépéssel végződő népszavazás bedöntötte a brit fontot és különösen durván a brit bankrészvényeket. A brit tőzsdeindex összeomlásával vagy 100 milliárd font – jóval több, mint az éves magyar GDP – radírozódott ki a Londonban jegyzett cégek értékéből. A brit bankok egy jelentős része – köztük a Barclays és a Royal Bank of Scotland – 20 százalékos zuhanásnál állt.

A font közel 9 százalékot zuhant a dollárral szemben.

De a pénteki nyitást követő zuhanás sajnos nem állt meg Nagy-Britanniában. Az európai részvényeket követő index, a Stoxx Europe 600

8,4 százalékos zuhanásnál áll,

amivel lenullázta az utóbbi ötnapos emelkedését – amikor úgy tűnt, hogy mégis a maradás nyerhet –, és bőven az alá került. Ilyen egynapos zuhanás utoljára 1987-ben volt, még 2008 szeptemberében sem volt ekkora krach (a lenti ábra az európai részvények egynapos változását mutatja a nyolcvanas évek vége óta):

link Forrás

A londoni tőzsde – FTSE 100 – 6,8 százalékos, a frankfurti DAX (a mínusz 10-es kezdés után) 7,7 százalékos, a párizsi CAC-40 9,7 százalékos, a milánói FTSE MiB 7,7 százalékos, a madridi IBEX-35 pedig 11,6 százalékos szakadásnál áll nem sokkal a nyitás után. Az athéni tőzsde 15 százalékos esésnél áll. De még Tokióban is csúnyán megérezték a dolgot, a Nikkei 225 is zuhant vagy 8 százalékot.

A londoni zuhanást csak fékezni tudta, hogy Mark Carney, a Bank of England elnöke 250 milliárd font extra finanszírozást jelentett be a brit bankoknak. A brit jegybank kanadai elnöke megnyugtató szavakkal próbálta simogatni a befektetők idegeit, mérsékelt sikerrel.

A magyar tőzsde honlapja egy időre le is halt, az OTP 5,3 százalékos mínuszban van, a BUX egy 3,8 százalékos mínusszal még kevésbé összeomló tőzsdék között van. A legnagyobb régiós tőzsde, a varsói 6,5 százalékot esett.

A különféle menedékeszközök – arany, svájci frank, dollár – viszont emelkednek.

A forint 6 százalékot esett a dollárral szemben:

link Forrás

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.