A skót parlament megakadályozhatja a Brexitet

külföld
2016 június 26., 11:13
comments 436

A nap folyamán több interjút is adott Skócia első minisztere, Nicola Sturgeon. Az elsőről korábban mi is beszámoltunk, ebben arról beszélt a miniszter, hogy London nem akadályozhatja meg a függetlenségi népszavazást Skócia kilépéséről az Egyesült Királyságból.

Ennél is izgalmasabb viszont a második interjú, amikor Sturgeon felvetette annak lehetőségét, hogy Skóciának módjában állna megakadályozni Nagy-Britannia kilépését az Európai Unióból.

Sturgeon szerint nehezen elképzelhető, hogy a skót parlamentnek ne kelljen törvényalkotási aktussal hozzájárulását adnia a Brexithez. Arra a riporteri kérdésre, hogy ebben az esetben a kilépés elvetését kérné-e a skót parlamenttől, a skót miniszterelnök úgy válaszolt, hogy természetesen.

Ha a skót parlament annak alapján ítéli meg ezt a kérdést, hogy mi szolgálja Skócia javát, akkor a lehetőségek között kell szerepelnie annak is, hogy nem szavaz meg olyasmit, ami ellentétes Skócia érdekeivel.

(Photo by BuzzFeed News/Facebook via Getty Images)
photo_camera (Photo by BuzzFeed News/Facebook via Getty Images)

Arra a kérdésre, hogy el tudja-e képzelni, milyen dühödten fogadnák a kilépés hívei, ha Skócia akadályozná meg Nagy-Britannia távozását az EU-ból, Nicola Sturgeon igennel felelt, de hozzátette: Skóciában nagyon sokan azt a lehetőséget fogadják dühödten, hogy akaratuk ellenére távozásra kényszerítik őket az EU-ból.

A brit EU-tagságról tartott népszavazáson országos átlagban a választók nem egészen 52 százaléka a kilépésre, Skóciában ugyanakkor 62 százalék a bennmaradásra voksolt.
Nicola Sturgeon már előző nap bejelentette, hogy megkezdődtek az újabb skóciai függetlenségi népszavazás kiírásának jogi előkészületei.

Sturgeon, a függetlenségre törekvő Skót Nemzeti Párt (SNP) vezetője a skót kabinet rendkívüli ülése után közölte: haladéktalanul tárgyalásokat kezd Brüsszellel arról, hogy miként lehetne megőrizni Skócia helyét az Európai Unióban és hozzáférését az EU egységes piacához. Ezt a vasárnapi BBC-interjúban is megerősítette.

Nicola Sturgeon szerint az EU-referendum eredménye nyomán egyértelműen ismét napirendre került a skót függetlenségről szóló újabb népszavazás, és a skót kabinet hivatalosan döntött az ehhez szükséges törvény előkészítésének megkezdéséről.
Skóciában 2014 szeptemberében már tartottak egy referendumot a függetlenségről, de akkor az elszakadást ellenzők győztek 55,3 százalékos szavazataránnyal.

A vasárnap ismertetett legújabb közvélemény-kutatások szerint azonban a brit EU-népszavazás óta átfordultak az erőviszonyok.

A The Sunday Post című vasárnapi skót lap megbízásából 1600 választó megkérdezésével elvégzett online felmérés azt mutatta ki, hogy a skótok 59 százaléka ezúttal a függetlenségre szavazna. (Guardian, MTI)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.