Lázár: „Az lehet, hogy az érintett üzletember és Habony Árpád között van személyes kapcsolat”

POLITIKA
2016 június 29., 19:24
comments 233

Lázár János, a Miniszterelnökséget vezető minisztert a Klubrádióban kérdezték Habony Árpád és a magyar letelepedési kötvények egyik forgalmazójának kapcsolatáról, amit ma reggeli cikkünkben mutattunk be.

„Az lehet, hogy az érintett üzletember és Habony Árpád között van személyes kapcsolat, az azonban biztos, hogy a letelepedési kötvényekről szóló döntés és Habony Árpád között nincs kapcsolat.”

Ma reggel arról írtunk, hogy Habony Árpád és barátnője nevére uszkve 900 ezer forintos helikopteres városnézést foglalt egy olyan hongkongi bankár, akinek a neve az egyik magyar letelepdési kötvényeket árusító offshore cég dokumentumaiban szerepelt, és akit korábban Rogán Antal a Kajmán-szigetekre bejegyzett vállalkozás tulajdonosaként jelölt meg.

Bánki Eriket, az országgyűlési gazdasági bizottságának elnökét az RTL Híradója érte el az ügyben. Bánki szerint

Habony Árpádnak soha nem volt befolyása arra, hogy kik kapnak lehtőséget a kötvényértékesítésre, így nem fontos, hogy a tanácsadó milyen kapcsolatban áll a hongkongi bankárral.

Mindkét politikus megvédte a letelepedési kötvények árusításának magyar gyakorlatát.

Bánki szó szerint azt mondta, hogy

„azt pedig kizártnak tartom, hogy bármelyik fideszes politikushoz jutnának ebből vissza pénzek, ez egy teljesen nyílt, piaci tevékenység.”

A letelepedési kötvényeket árusító cégeket az országgyűlési gazdasági bizottsága választotta ki még 2012-ben, Rogán Antal vezetése alatt, nyílt pályázat nélkül. Jellemzően offshore hátterű cégek kaptak lehetőséget.

Az induláskor ugyan nyilvánosságra hozták, hogy kik a vállalkozások tulajdonosai, de azóta nem igazán lehet követni a tulajdoni viszonyokat.

A letelepedési kötvények árusításáért ezek a cégek összességében milliárdos kezelési költséget kapnak, offshore hátterük miatt pedig az sem ellenőrizhető, hogy egyáltalán mennyi keresnek a magyar állami megbízással.

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.