Hunvald György visszatért, az MSZP VII. kerületi elnöke lett

POLITIKA
2016 július 05., 08:31
comments 163

Ellenszavazat nélkül választotta meg elnöknek az erzsébetvárosi MSZP-s szervezet Hunvald Györgyöt - írja a nol.hu.

Hunvaldot 2002-ben és 2006-ban is polgármesterévé választották ebben a kerületben, de a második ciklus végén több büntetőeljárás is indult ellene. Ezek a mai napig nem zárultak le végleg.

A hosszú előzetes után szabadlábon lévő Hunvaldot két éve, 2014-ben már megválasztotta elnöknek a kerületi MSZP, sőt, az önkormányzati választáson is indítani akarták. Ezt a szándékot az MSZP vezetése, és a baloldali pártok felülírták. Ezután Hunvald rövidesen le is mondott a párt VII. kerületi elnöki pozíciójáról és bejelentette, hogy polgármesterjelöltként sem indul az őszi önkormányzati választáson. Az MSZP akkori közleménye szerint „bár Hunvald Györgyöt a kerületi szervezet politikailag rehabilitálta azzal, hogy elnökké választotta, mégis úgy döntött: nem szeretne terhére lenni a társadalmi nyitást végrehajtó MSZP-nek”.

A jelek szerint már más idők vannak, azóta valóban Molnár Gyula lett a párt elnöke.

photo_camera Hunvald, Molnár Gyula és Schmuck Andor 2013-ban.

A Hunvald elleni büntetőügyek elég kuszák. Az egyik ügyben - foglalta össze nemrég az MTI - rajta kívül Weinek Leonárdot, a zuglói önkormányzat 2010 előtti szabad demokrata polgármesterét és társaikat vádolták hűtlen kezeléssel a polgármesterek által kötött megbízási szerződések miatt. A Központi Nyomozó Főügyészség álláspontja szerint túlságosan magas - havi 300-400 ezer forintos - tanácsadói díjak voltak kikötve az egyébként is javarészt szükségtelen szerződésekben, amelyek nyomán tényleges teljesítés alig volt. Ebben az ügyben első- és másodfokon is minden vádlottat bűncselekmény hiányában mentettek fel a vádak alól a bíróságok. Ebben az ügyben perújítást kezdeményezett az ügyészség.

A másik ügyben önkormányzati ingatlanok áron aluli értékesítése, különféle megbízási szerződések és más kisebb súlyú cselekmények miatt vádolták meg a volt szocialista politikust. Az ingatlanügyekben felmentették, ám a kisebb súlyú cselekmények közül kétrendbeli hivatali visszaélés miatt jogerősen egy év letöltendő szabadságvesztést kapott. Mivel azonban az eljárás során több mint két és fél évet töltött előzetes letartóztatásban, nem kellett börtönbe mennie.

Később azonban a Kúria a két eljárásban hűtlen kezelésnek minősített cselekmények újratárgyalását rendelte el, és ebben az eljárásban a Szegedi Ítélőtábla két év hat hónapot szabott ki jogerősen. Így Hunvald Györgynek összesen három és fél év jogerős, végrehajtható szabadságvesztés büntetése volt, ebből az előzetes letartóztatást és az adható kedvezményeket figyelembe véve is még mintegy 4-5 hónapra be kellett volna vonulnia a börtönbe. Ezt helyezte hatályon kívül a Szegedi Ítélőtábla, mert a Hunvalddal szembeni büntetőeljárásokat nem egyesítették bírósági szakban.

Hunvald György ügyvédje, Sebes Péter a májusi hatályon kívül helyező kúriai döntést követően az MTI-nek azt mondta: védence tavasszal már meg is kapta a büntetés-végrehajtástól a behívót, de a legfőbb bírói fórum által megszüntetett eljárás miatt Hunvald Györgynek már nem kell börtönbe vonulnia.  

A Fővárosi Főügyészség ugyanakkor május végén perújítási indítványt nyújtott be a Fővárosi Törvényszékre, hogy az ítéletnek érvényt szerezzen.

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.