Legalább nyolcvanan meghaltak a nizzai terrortámadásban

külföld
2016 július 15., 04:26
comments 1026

Ahogy egyre több részlet derül ki a csütörtök éjjeli nizzai teherautós terrortámadásból, az is egyre világosabb, hogyan okozhatott akkora pánikot és ejthetett annyi áldozatot a merénylő.

photo_camera A teherautó szélvédőjét szitává lyuggatták a rendőrög golyói. Fotó: AFP

A fehér teherautó két kilométeren át ütötte el sorra a francia nemzeti ünnep és a nem sokkal korábban véget ért tűzijáték miatt a tengerparti sétányon hömpölygő tömeg tagjait.

Mivel ez családi ünnep, a tűzijáték meg főleg az, az utca még késő este is tele volt gyerekekkel, az áldozatok között is több gyerek van.

Szemtanúk szerint a jármű hetven kilométer per óra körüli sebességgel robogott, a sofőr pedig cikkcakkban kormányozva csapdosta el egymás után a menekülő vagy gyanútlanul álló embereket.

photo_camera Rendőrök és mentők érkeznek a helyszínre. Fotó: AFP

A francia belügyminiszter, Bernard Cazeneuve hajlnali nyilatkozata szerint legalább 80 halálos áldozat van már és 100 nál több sebesült, közülük 18 ember van kritikus állapotban. Még mindig nem egyértelmű, hogy a sofőrnek volt-e társa.

Több jelentés szól arról, hogy esetleg lövések is eldördülhettek a tömegbe való behajtás előtt vagy után, de ezeket egyelőre nem erősítették meg.

Az biztos, hogy a sofőrt szitává lőtték, a teherautó szélvédőjét majdnem 30 lövedéknyom lyuggatta át.

Francois Hollande francia elnök hajnali beszédében a szervezet nevének említése nélkül arra utalt, hogy a támadást az Iszlám Állam követhette el.

A támadásban egy magyar nő is megsérült, de egyelőre szerencsére úgy tűnik, nem súlyosan. A szállásáról hívta fel az édesanyját azzal, hogy megsebesült, és ott várja az orvosi segítséget. A magyar nagykövetségen a 00 33 683 254 362 telefonszámon lehet érdeklődni.

photo_camera Halálos áldozat a helyszínen.  Fotó: AFP

Update: A hatóságok hajnali nyilatkozatai szerint a sofőrt tűzharc után ölték meg, miután a férfi többször is rálőtt a rendőrökre. A kamionban fegyvereket találtak, egy illetékes önkormányzati vezető szerint "nehézfegyvereket", de egyelőre nem tudni, pontosan mire gondolhatott.

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.