Lehet, hogy Erdogan magát puccsolta meg?

külföld
2016 július 16., 13:49
comments 343

A péntek éjszakai törökországi puccskísérlet néhány óra alatt megbukott, miközben az elmúlt évtizedekben a török hadsereg többször is könnyedén átvette a hatalmat. Ezért szombatra az az elmélet is felvetődött, hogy Erdogan elnök esetleg maga szervezte az egészet, hogy utána leszámolhasson az összes maradék ellenfelével. A komoly szakértők szerint ez azonban egyáltalán nem valószínű.

Az önpuccsról szóló elméletet táplálja, hogy a hadseregnek valószínűleg csak egy kis része csatlakozott hozzá, és potenciális szövetségeseiket (így az ellenzéki pártokat, vagy akár a gülenista szónokokat) egyáltalán nem mozgósították, továbbá az épp Törökország déli részén nyaraló Erdogant meg sem próbálták elfogni – mindez nagyon amatőr szervezésre utal. Az is figyelemre méltó, milyen gyorsan az utcára kerültek az Erdogan-párti tömegek, miközben az ellenzékiek meglepve, döbbenten és passzívan figyelték az eseményeket.

Lefegyverzett katonák felszerelése a Boszporusz-hídnál. Gokhan Tan/Getty Images
photo_camera Lefegyverzett katonák felszerelése a Boszporusz-hídnál. Gokhan Tan/Getty Images

Az egészén végén pedig Recep Tayyip Erdogan elnök megerősödve jött ki belőle, és új lendülettel láthatott hozzá ahhoz a tisztogatáshoz és hatalmi koncentrációhoz, amit tulajdonképpen 2003-as hatalomra kerülése óta folytat.

Természetesen rögtön lehet olyan véleményekkel találkozni, miszerint Erdogan húzott egy Reichstag-trükköt, azaz valamilyen módon maga szervezhette meg a puccsot, hogy a veszélyre hivatkozva leszámolhasson ellenfeleivel.

Erdogan hazatérésekor azt monda az isztambuli reptéren: Isten ajándéka a puccskísérlet, mivel erre hivatkozva most megtisztíthatja a hadsereget az ellene szervezkedőktől. De nem állt meg itt, hiszen a puccs másnapjának délelőttjén már az igazságszolgáltatást is megtisztogatta. Várható az is, hogy új, a jelenleginél tekintélyelvűbb alkotmányt is keresztül fog verni a parlamenten Erdogan a puccsra hivatkozva.

Erdogan az új palotájában (Fotó: Adem Altan  / AFP)
photo_camera Erdogan az új palotájában (Fotó: Adem Altan / AFP)

Az utólagos okoskodás könnyen torzít

Erdogan egyik nyugaton jól ismert, kérlelhetetlen kritikusa, a közgazdász Dani Rodrik viszont nem hisz az önpuccs-elméletben, ez derül ki a Voxnak adott interjújából. Rodrik szerint ugyan igaz, hogy a hadsereg már nem az szekuláris, atatürkista – és így Erdogan mérsékelt iszlám vonalával szembenálló – erő, ami korábban évtizedeken keresztül volt, és valósított meg évtizedeken keresztül puccsokat, de ez egyáltalán nem jelenti azt, hogy ne maradt volna valamennyire független az elnöktől.

Erdogan az utóbbi hónapokban éppen azon mesterkedett, hogy minden feszültséget leépítsen, mert a különböző geopolitikai (szíriai háború, terrorizmus, feszültség Oroszországgal) és gazdasági (főleg a török háztartások eladósodása) problémák súlyos török gazdasági visszaeséssel fenyegettek. Ezért tett látványos békülési gesztusokat Oroszország és Izrael felé is.

Rodrik szerint ezt a törekvést egy önpuccs elképesztő mértékben aláásná, és ezt Erdogannak tudnia kellett. Ahogy nyilvánvalóan a valóságos is puccs is hatalmas károkat fog okozni a terrorizmus miatt egyébként is szenvedő török idegenforgalomnak.

Nem valószínű az sem, amit Erdoganék állítanak, tehát hogy Fetullah Gülen mozgalma irányította volna a puccsot. Gülen mozgalmával 2013 óta háborúzik Erdogan, amióta azt gyanítja, hogy a mérsékelt hitszónok Gülen irányította a háttérből az Erdogan közvetlen környezetéig elérő korrupciós vizsgálatokat 2013-ban. Rodrik szerint akkor helyesen gyanította ezt Erdogan (azóta gyakorlatilag száműzte is Gülent, aki azóta az Egyesült Államokban él), de Gülen pozíciói azóta erősen meggyengültek, és bár a hadseregben van némi támogatottsága, ahhoz messze nem elég, hogy józan ésszel megkockáztasson egy puccsot, pláne ilyen rosszul megszervezettet.

A Wall Street Journal két hónapja írt cikket arról, hogy éleződik a feszültség Erdogan és a hadsereg között, de ott főleg arról volt szó, hogy a tábornokok ellenzik, és néha meg is tudták akadályozni, hogy Törökország a jelenleginél is nagyobb katonai szerepvállalásra szánja el magát Kurdisztánban és Szíriában. A cikk hivatkozik arra, hogy ezekben a feszültségekben mindig benne van a katonai puccs lehetősége, idén márciusban egyenesen egy USA által szervezett katonai puccsról spekulált a török média erdoganista része. Akkor a hadsereg határozottan elutasította a pletykákat.

Rodrik szerint az a legvalószínűbb, hogy valami külső szemlélők előtt láthatatlan hatalmi harc lehet az események mögött, ahol a szervező nagyon elszámította magát.

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.