A Budai Vár egyik legexkluzívabb telkén épít hotelt és luxuslakásokat Matolcsy unokatestvérének érdekeltsége

gazdaság
2016 július 20., 09:02
comments 160
  • Egészen szuper telken építenek hamarosan modern épületegyüttest a budai Várban.
  • A finanszírozó (Növekedési Hitel Bank Zrt.),
  • a beruházó (Qut Kft.) és
  • a kivitelező (Raw Development Kft.) is Matolcsy György unokatestvéréhez kötődik.

Matolcsy György fiának nyaralót és luxusloftot is kivitelez az a cég, a Raw Development Kft., ami először azzal került be a hírekbe, hogy számos Pallas Athéné alapítványi ingatlant is átalakít jó pénzért, miközben több erős szálon is Szemerey Tamáshoz, Matolcsy György unokatestvér-bridzspartneréhez kötődik. Nem csak azért, mert a Raw Development alakította át a Szemerey Tamás tulajdonában álló Növekedési Hitel Bank gellérthegyi székházának belsejét, hanem mert

egy olyan cég a tulajdonosa, amit maga Szemerey Tamás alapított, és nem sokkal a Raw Development 2014-es indítása előtt lépett csak ki belőle.

Konkrétan, a Raw Development Kft.-t 2014 novemberében alapította a Lakásépítő T.2-Invest Kft., ami jelenleg is a kivitelezőcég tulajdonosa. A Lakásépítő T.2 Kft. 2001 és 2013 között Szemerey Tamás tulajdonában állt, ám 2013 augusztusára ő kilépett a cégből. Most három tulajdonosa van a cégnek: 35-35 százalékban Schnaider Judit és Szabó Erika, 30 százalékban pedig Szilágyi Béla. Ők sincsenek nagyon távol Szemereytől: Schnaider és Szabó számos Szemerey-cégben töltenek be különböző tisztségeket (Bankonzult Immo, Bankonzult Commerce, Bankonzult Balaton, Eco Great), Szilágyi Béla pedig – most kapaszkodjanak meg – Szemerey Tamás felesége testvérének üzlettársa. (Valószínűleg adatbázishiba, de a Céginfó Szabó Erika linkje egyenesen Szemerey Tamás profiljára visz.) A Lakásépítő T.2 hivatalos emailcíme egészen 2015-ig Szemerey fő cége, a Bankonzult Kft. emailcíme volt.

Azért fontos, hogy Szemerey Tamás, a Növekedési Hitel Bank tulajdonos-igazgatósági elnöke ne legyen formálisan is tulajdonosa így a cégeknek, mert akkor problémás lenne, hogy bankjával hitelezi őket (igaz, ez más esetben nem volt probléma). Márpedig a közjegyzői kamara honlapján olvasható nyilvántartás szerint a Lakásépítő T.2-Invest idén májusban 465 millió forintos hitelkerethez jutott a Növekedési Hitel Banktól.

Nem meglepő módon a Raw Developmentnek egy másik projektje is körön belüli.

Az "Ostrom utca – Ingatlanfejlesztés, apartman hotel és lakás" című projektről van szó:

A telek formájából ítélve a tervezett fejlesztés nem lehet máshol, mint a Bécsi kapu, a Szabó Ilonka utca, a Hunfalvy utca és a Linzi lépcső közé ékelt telekről. Ez a műemléki és régészeti védettségű telek közvetlenül az Európa liget mellett van, és meglehetősen leharcolt állapotban töltötte az utóbbi évtizedeket.

A Raw Development honlapján látható néhány kép, milyen épületegyüttest terveznek ide:

És milyen enteriőrt:

Érdekes módon nem csak a kivitelező, hanem a beruházó is Szemerey Tamáshoz kötődik.

A telek tulajdonosa ugyanis a tulajdoni lap szerint 2001 óta a Qut Ingatlanforgalmazó Kft. Ez a cég már szerepelt a korábbi összeállításunkban azok között a társaságok között, amelyeket a Növekedési Hitel Bank finanszíroz, miközben más módon is kötődnek Szemerey Tamáshoz. A következő okokból:

  • Ugyanaz a címe, mint rengeteg másik Szemerey-érdekeltségnek (Bp. Szent Lőrinc sétány 4.),
  • székházát a Szemerey-érdekeltség Kaláris-Haris Kft.-től kapja használatra,
  • tulajdonosának, a HZ Groupnak a bejegyzési illetékét Szemerey cége, a Bankonzult Kft. fizette be,
  • a HZ Group alapításkori tulajdonosa, Hauser Zoltán korábban a Növekedési Hitel Bank leánycégében, az NH Capital Kft-ben is szerepet játszott,
  • a HZ Group mostani tulajdonosa, Fináczy Gábor Tamás Szemerey üzletvezető-társa volt a Tisza Elektrometál Kft-ben.

A Qut Kft. 469 millió forint hitelt kapott a Növekedési Hitel Banktól 2016 februárjában. Ez megjelenik a telek tulajdoni lapján is.

Összegezve, Szemerey Tamás Növekedési Hitel Bankja egyszerre hitelezi a Szemerey Tamáshoz kötődő beruházót és a Szemerey Tamáshoz kötődő kivitelezőt, és ebből hamarosan egy fényűző apartmanhotel-luxuslakás lesz Budapest egyik legexkluzívabb pontján.

Arról sem szabad megfeledkezni, hogy a Növekedési Hitel Bank az utóbbi években megvalósított agresszív terjeszkedését főként a nála extrém alacsony kamat fejében elhelyezett több tízmilliárdnyi Pallas alapítványi ex-közpénznek köszönheti. Külön figyelemre méltó, hogy a Növekedési Hitel Bank finanszírozta Matolcsy György fia, Matolcsy Ádám bútorgyár-vásárlását, és ez a bank nyújtott hitelt a Matolcsy Ádám baráti köréhez tartozó Száraz István cégeinek, a New Wave Production Kft-nek és a Frank Digital Kft-nek.

A nem könnyen áttekinthető kapcsolatok nem teljes ábrájára itt egy kísérlet:

A Raw Development Kft. egyébként a jelek szerint nem jut könnyen megrendeléshez, kiváncsian várjuk, a honlapon lévő projektek közül melyikről fog még kiderülni, hogy a Matolcsy-Szemerey-Száraz üzleti kör melyik tagjához kapcsolódnak:

photo_camera Matolcsy Ádám luxusloftja időközben lekerült a honlapról.

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.