Öngyilkos merénylők robbantottak egy afgán kisebbség békés tüntetésén

Terrorizmus
2016 július 23., 13:47
comments 49

Legalább 80 halálos áldozata és 231 sérültje van a szombati kabuli robbantásnak, amit a hazara kisebbség békés tüntetésén követett el a résztvevők ellen két öngyilkos merénylő.

A demonstráción az iszlám síita irányzathoz tartozó hazara nevű etnikai kisebbség tagjai vettek részt, egy elektromos távvezeték ügyében tüntettek. A merénylet elkövetőjeként az Iszlám Állam jelentkezett.

Update:

"Az Iszlám Állam harcosai robbanóöveket hoztak működésbe síiták egy gyülekezete ellen az afganisztáni Kabulban" - írták az ISIS szócsövének számító Amak nevű internetes oldalon.

Április óta ez volt a legsúlyosabb merénylet Kabulban. Akkor 60 halálos áldozata volt egy afgán biztonsági szolgálatok elleni támadásnak.

A szemtanúk elmondása szerint a rendőrök az első robbanás után levegőbe adott lövésekkel próbálták feloszlatni a tömeget. A robbanások nem egyszerre történtek,

a második robbantás az áldozatok segítségére sietőket célozta.
Asraf Gáni afgán államfő a tévében élő egyenes adásban mondott beszédet, vasárnapra nemzeti gyászt hirdetett.

Afganisztánon belül az ISIS eddig Nangarhar tartományban hajtott végre merényleteket, ha emögött is ők állnak, az azt jelenti, hogy sikerült kiterjeszteniük működésüket.

A síita és a szunnita felekezetek közötti feszültség szülte erőszaktól Afganisztán eddig mentes volt, Irakkal ellentétben. Így a merényletet az áldozatok vallása miatt egyfajta fenyegető üzenetként is lehet értelmezni. (MTI)

photo_camera Afgán önkéntesek egy áldozat holttestét cipelik (WAKIL KOHSAR / AFP)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.