A magyarországi török nagykövet szerint a puccskísérlet óta jobb lett a demokratikus élet Törökországban

külföld
2016 július 25., 17:57
comments 82

Írtunk mi is arról, hogy hogyan folytatódik az elbukott katonai puccs utáni leszámoláshullám Törökországban: 42 újságíró ellen adtak ki a hatóságok elfogatóparancsot, a kormánypárti lap pedig fényképeikkel együtt le is hozta a listát.

Mint most kiderült, Törökország budapesti nagykövete szerint gyűlöletbeszéddel és terrorista szervezet támogatásával vádolják őket.

Sakir Fakili az M1 aktuális csatorna hétfő esti műsorában azt mondta, az országban puccskísérlet, terrorcselekmény történt, ezért az ellenintézkedéseket is ennek megfelelően kell meghozni.

A nagykövet hozzátette, a biztonsági helyzet és a "demokratikus élet" az országban jelenleg jobb, mint a puccskísérlet előtt, továbbra is érkeznek a befektetők és a turisták is.

Az újságírókkal párhuzamosan egyetemi tanárokat is előállítottak hétfőn Törökországban. Az Isztambul Egyetemről 31, a délkelet-törökországi Diyarbakirban működő Dicle Egyetemről 70, a sanliurfai Harran Egyetemről pedig 21 tanárt vittek el, köztük professzorokat.

A puccskísérletet követő tömeges előállítások eddig nem terjedtek ki a sajtóra és az egyetemekre, bár a július 15. óta a török hatóságok több tízezer katonát, rendőrt, bírót, tanárt és közszolgát bocsátottak el vagy függesztettek fel állásából, és 13 ezer 615 gyanúsítottat vettek őrizetbe.

A körözött újságírók listáján híradások szerint szerepel a 72 éves Nazli Ilicak neve is, aki a török médiavilág egyik első számú alakja. A publicistát 2013-ban pont azért bocsátották el a Sabah című legfőbb kormánypárti napilaptól, mert bírálta a korrupciós botrányban érintett minisztereket. Mivel isztambuli lakásán hétfőn nem találták, a rendőrség kapcsolatba lépett a Mugla tartományi hatóságokkal, ahol Ilicak valószínűsíthetően tartózkodik.

Nazli Ilicak az 1980-as katonai puccs után egy ideig börtönben ült. Az 1999-es választásokon az Erény Pártja parlamenti képviselője lett. Miután a politikai tömörülést 2001-ben feloszlatták, Ilicakot öt évre eltiltották a közélettől. Az újságírónő a Sabah mellett a Hürriyet, a Yeni Safak, a Takvim és a Bugün című napilapok kolumnistája is volt. (via MTI)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.