A skót első miniszter szerint a függetlenség lehet a legjobb Skóciának a brexit után

külföld
2016 július 25., 12:25
comments 106

Skócia számára továbbra is nyitva kell hagyni a függetlenség lehetőségét, és az Egyesült Királyság többi nemzetének is különböző opciókat kell megvizsgálniuk - mondta hétfőn a skót első miniszter.

Nicola Sturgeon üzletemberek előtt tartott edinburghi előadásában felidézte, hogy Skóciában a többség a bennmaradásra szavazott a brit EU-tagságról júniusban rendezett népszavazáson.

"Ezért ha azt mondják nekünk, hogy ennek ellenére ki kell lépnünk az EU-ból, az olyan lenne, mintha azt mondanák, hogy a mi nemzetünk szava nem számít"

- fogalmazott a skót kormányfő.

Országos átlagban 52 százalék a kilépésre, Skóciában viszont 62 százalék a bennmaradásra voksolt a június 23-ai referendumon.

Hétfői beszédében Sturgeon kijelentette, hogy ebben a helyzetben Skóciának két lehetősége van: vagy az Egyesült Királyság tagjaként próbálja érvényesíteni érdekeit, vagy ismét fontolóra veszi a függetlenné válást. Nem tagadta azt sem, hogy ez ne járhatna kihívásokkal Skócia számára. De szerinte lehetőségek is rejlenek ebben.

És ugyan Skóciában legutóbb 2014-ben tartottak népszavazást a brit tagságról, de azóta a brexites szavazás miatt komoly felfordulás ment végig és súlyos bizonytalanságok jelentek meg Nagy-Britanniában.

Egy ilyen helyzetben alighanem a lehetőség, ami a legnagyobb biztonságot, stabilitást és sorsunk fölötti legnagyobb ellenőrzést kínálja, a függetlenség lenne, mondta a skót első miniszter.

Sturgeon arról is beszélt, hogy az egységes piac mellett a szabad munkavállalás lehetőségének biztosítása is fontos számukra. Az ország is demográfiai problémákkal küzd, öregedik a társdalalom, szükség van a munkaképes emberekre.

Említette azt is, hogy aggódik amiatt, hogy ha a brit kormány az egységes belső piacon kívül találja magát, akkor kialakult versenyhátrányukat olyan deregulációs szabályokkal kívánják majd tompítani, melyek összességében az adóelkerülésnek kedveznek majd.

A skót első miniszter pályájával nemrég részletes cikkben foglalkoztunk, érdemes azt is elolvasni. (MTI/Guardian)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.