Ártatlan nők ezreit keverte veszélybe, másra nem volt jó a Wikileaks törökországi szivárogtatása

külföld
2016 július 26., 14:06
comments 215

A törökországi puccskísérletet követő megtorlásra mintegy válaszként közel 300 ezer emailt tett közzé a Wikileaks, melyek a török államfő, Recep Tayyip Erdogan pártjának, az Igazság és Fejlődés Pártjának belső levelezéséből származtak.

A szivárogtatás után nem sokkal Törökországban blokkolták a Wikileakshez történő hozzáférést, ez pedig nagyon sokak számára egyet jelentett azzal, hogy tényleg a párt kényes ügyeiről szóló levelek lepték el az internetet. Ismert újságírók és Edward Snowden is arról posztolt, hogy ez a tiltás tette igazán autentikussá a Wikileaks által csak Erdogan leveleinek nevezett sok százezer mailt.

A levelek kiszivárogtatásáról beszámoltunk mi is, és már arról írtunk, hogy mivel a levelek döntő többsége törökül van, egyelőre nem tudni, mennyire érdemi vagy valóban a párt kényes ügyeit feltáró dokumentumokról van szó. A Huffington Post most viszont arról ír, hogy semennyire sem, viszont a szivárogtatás rengeteg ártatlan török állampolgárt hozhat kellemetlen vagy egyenesen veszélyes helyzetbe.

A HuffPost cikkét a dél-karolinai egyetem szakértője, rendszeres techügyi szakíró, Zeynep Tufekci írta és elmondása szerint egyetlen török újságíró vagy cenzúra ellen küzdő aktivista sem talált semmi hírértékűt eddig a kiszivárogtatott dokumentumokban. Sőt, a levelek közül egyet sem jegyzett maga Erdogan vagy bárki a szűkebb környezetéből. Persze, sok százezer emailről van szó és bármikor előkerülhet valami óriási botrányt kiváltó levélrészlet, de egyelőre úgy fest, hogy a levelek nem rántották le a leplet a hatalomról.

Ehhez képest viszont a kiszivárogtatott levelek között több millió állampolgár személyes adatai is felbukkantak, sőt, felkerült egy adatbázis, ami gyakorlatilag minden felnőtt nő rakás személyes adatát tartalmazta.

A Wikileaks alapítójának, Julian Assangenak az arcképével várják videós bejelentkezését egy konferencián (AFP PHOTO / RODRIGO BUENDIA)
photo_camera A Wikileaks alapítójának, Julian Assangenak az arcképével várják videós bejelentkezését egy konferencián (AFP PHOTO / RODRIGO BUENDIA)

Ebben az adatbázisban táblázatba foglalva található meg Törökország 81 tartományából 79-nek a női választói névjegyzéke, olyan személyes információkkal, mint lakcímek, születési dátumok, esetenként telefonszámok is. Ha pedig olyan nőkről van szó, akik tagjai is az AKP-nak, akkor személyi számuk is szerepelt a táblázatban, ami egy rakás visszaélésre ad lehetőséget.

Azaz a szabadságjogok mellett papíron annyira elkötelezett Wikileaks bármiféle jogalap nélkül több millió török nő személyes adatait tette ki az internetre. Egy olyan országban, folytatja Tufekci, ahol évente több száz nőt gyilkolnak meg egykori partnereik, és rengeteg nőnek kell elmenekülnie és bujkálnia bántalmazó férje vagy kapcsolata elől.

Tufekci saját Törökországban élő ismerőseit, barátait is megtalálta az adatbázisban. Pontos, jelenleg is érvényes lakcímmel és egyéb személyes adatokkal.

Régóta élesen bírálom az AKP cenzúrázó gyakorlatait és ezt fogom tenni a jövőben is.

- kezdi Tufekci, de azzal folytatja, hogy nincs egyetlen elfogadható ok sem, amivel védhető lenne ennyire sok férfi és nő személyes adatainak ellopása, ezzel kitéve őket a zaklatásnak vagy még rosszabbnak. Hisz ne felejtsük, Törökországban jelenleg véres megtorlások zajlanak a puccskísérlet után és az adatbázis azt is világosan tartalmazza, ki párttag és ki nem az.

A török média egyelőre nem szentelt nagy figyelmet a leveleknek, elsősorban azért, mert a puccs utáni időszakban bőven volt más dolguk, ráadásul a megtorlások már a független újságírókat is elkezdték utolérni. Ugyanakkor a levelekhez vezető linkek sokat keringenek a török közösségi oldalakon. Tufekci szerint a Wikileaksnek minél előbb le kéne szednie minden személyes információt az internetről.

A nyugati sajtó is felelőtlenül, a lényegre egyáltalán nem koncentrálva kezelte a kiszivárogtatott leveleket. Apró információmorzsákra ugranak, egyetlen ismerős szó felbukkanása már a levelekben hírértékű volt, holott legtöbbször teljesen jelentéktelen információ állt csak mögötte.

Tufekci reméli, hogy legközelebb, ha olyan országból kell tudósítaniuk, aminek a nyelvét sem beszélik, emlékezni fognak erre a leckére: hogy a diszkréció még nem cenzúra.

A Wikileaksnek rövid időn belül nem ez volt az egyetlen furcsa dobása: az Egyesült Államokban a republikánus és a demokrata jelölőgyűlések közötti pár napos időszakra időzítve hozták nyilvánosságra a demokrata párt szervereiről ellopott leveleket, melyek sokat árthatnak a Donald Trump ellen összezárni készülő pártnak és Hillary Clintonnak, és melyeket szakértők egybehangzó állítása szerint az orosz titkosszolgálat lophatott el a párt szerveréről.

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.