Eddig erre ment az 56-os emlékév 13,5 milliárdja

politika
2016 augusztus 02., 08:02
comments 186

Kevesebb, mint három hónap múlva kerek évfordulója lesz az 56-os forradalomnak. Amiről biztosan értesülni fog, mert 1,4 milliárdos kampány hívja majd fel erre a magyarok és a külföldiek figyelmét is. Ebben a tervezéstől a gyártáson át a médiavásárlásáig minden lesz, elvileg mától lépne életbe a szerződés, izgatottan várjuk, hogy ráérnek-e a kormány kedvenc médiatervezői és vásárlói a munkára.

Ez már abból a 13,5 milliárd forintos keretből megy, amit a kormány tett félre és bízott rá a forradalomügyi kormánybiztos, Schmidt Mária által vezetett emlékbizottságra, hogy igazán méltó legyen 1956 megünneplése.

Amikor legutóbb néztük, még semmi nem derült ki arról, hogy mire is megy majd ez a pénz. Annyit lehetett tudni Schmidt Máriától, hogy Orbán Viktor útmutatásai alapján a cél ez:

„el kell érni a fiatalokat, azt a nyelvet kell megtanulni, ahogy a ma fiataljai beszélnek, ezért azt várja el a bizottságtól, hogy fancy, szexi és trendi legyen”.

Ebből lett például ez a nehezen értelmezhető installáció, ami a Soundon szippantotta be a fiatalokat a 60 évvel ezelőtti eseményekbe:

link Forrás

Lesz 56-ozás a Szigeten és a Gyerekszigeten is. És ha valamiért netán nem lenne elég, még ez is kijött a Sziget Kft-nek adott 300 millióból:

1956-os koktél a Balaton Soundon
photo_camera 1956-os koktél a Balaton Soundon

A 13,5 milliárd forintot az eredeti szándékok szerint úgy osztják el, hogy abból

  • 4,5 milliárd megy a központi programra
  • 7 és fél milliárd forintot biztosítanak „civil szervezetek, közintézmények és önkormányzatok számára az 1956-os forradalom és szabadságharc emlékeit, hőseit és áldozatait megidéző programokra”.

A központi ünnepségről még szinte semmit sem tudni. Az viszont már látszik, mire számíthatunk a helyi ünnepségeken.

Ami biztosan lesz: sok elődás, konferenciák, szoboravatás, szoborfelújítás és még több előadás, és lesznek további konferenciák is.

Az emlékbizottsághoz eddig 1246 pályázat érkezett, ebből 633 nyert. A győztes pályázatok top 10-e összeg alapján egyelőre ez:

  1. Egymilliárd forint a Külügyminisztériumnak a külképviseleteken és a külföldi magyar kulturális intézetekben szervezett programokra. „A programok azzal a szándékkal kerülnek megszervezésre, hogy az antikommunista hősök emlékezetének ápolását és példaként a világ elé tárását az országimázs-építés szolgálatába állítsák.”
  2. 100 millió forint az Itt élned, halnod kell című rockoperára. Idő közben kiderült, hogy a rendező, Koltay Gábor ugyanezzel a címmel már dirigált egy szintén történelmi időutazást, igaz, azt még 1985-ben, az április 4-i felszabadulási ünnepségre.
  3. 65 millió forint az „Egy nép kiáltott…” című színpadi tánc-, és zenei produkcióra, amivel „az ország vezető hivatásos táncegyüttesei és zenekarai valamint a legkiválóbb amatőr néptáncegyüttesei tisztelegnek” 1956 előtt. (Pályázó Duna Művészeti Társaság Nemzetközi Multikulturális Alapítvány)
  4. 50 millió forint „az 1957. június 28-án mártírhalált halt Tóth Ilonka szülőházának, Árpádföld egyik legrégebbi épületének emlékházzá alakítása. A rekonstrukció után az épület visszanyeri eredeti formáját.” Pályázó: XVI. kerületi önkormányzat.
  5. 40 millió forint a Magyar Írószövetségnek. Szentmártoni János elnök szerint egyik tervük, hogy az írók, költők 1956-os szerepvállalása előtt tisztelgő virtuális emlékszobát hoznak létre az interneten, de köztéri akciókat is terveznek, és kiállítást hoznak létre a szervezet 60 évvel ezelőtti székházának kerítésén. Fiatal képzőművészek számára hirdetnek pályázatot, s az erre érkező alkotásokból rendeznek majd kiállítást októberben, az írószövetség '56-os ünnepségére.
  6. 30 millió forint a Magyar Nemzeti Múzeum Rejt/Jel/Képek '56 - A forradalom titkos művészete kiállítására.
  7. 25 millió forint a Balassi Intézet Hajnalodik - 1956-2016 című kiállítására, a megnyitót Schmidt Mária tartotta.  
  8. 25 millió a Néprajzi Múzeum A szabadság kódjai című kiállítására.
  9. 24 550 970 forint a Friends of Hungary Kft-nek a világban élő magyarok számára megrendezett konferenciára, ahol kiadványt is bemutatnak.
  10. 24 003 000 forint a csepeli önkormányzatnak A Pesti Srác köztéri szobor felállítására Csepelen és a lengyelországi Szczecinen.

Ez csak a pályázatokon kiosztott pénz, a Sziget 300 milliója azért nincs ott a második helyen.

Ahogy nincs a listán a „Y- és Z generációs szemlélet formálása az ’56-os emlékévvel összefüggésben” című közbeszerzés sem, aminek tartalma: ún. Homlokzatok világa (animált köztéri vetítések, épületháló-reklámok, tűzfalfestés), továbbá Digitális részvétel (virtuális valóság, középiskolás korosztály számára online felület kialakítása). A 229 650 000 forintos megbízást az Origo és Vs.hu tulajdonosának, Száraz Istvánnak a cége, a Frank Digital kapta meg. A munkák döntő részét alvállalkozók végzik majd.

Szintén közbeszerzésen választották ki a támogatási kérelmek értékelési rendszerének kialakítására és működtetésére a Projekt Doktor Iroda Kft-t 183 millió forintért. Az emlékévhz kapcsolódó közbezserzés volt még az „új portálok, microsite(k), mobil alkalmazások kialakítása” 18 millió forintért (győztes: Mentha Hosting Kft.)

A számos kiállítás mellett a top 10-es lista legérdekesebb tétele a XVI. kerületi önkormányzatnak adott 50 millió forint a Tóth Ilona szülőház emlékházzá alakítása. A teljes projekt 200 millió forintos, de az nem teljesen világos, hogy miből is áll össze.

photo_camera Fotó: Kovács Péter polgármester Facebook oldala

Az önkormányzat 2014-ben vette meg a nagyon romos épületet, 20 millió forintért. Ehhez jön még az építkezés 83 milliós költsége (eredetileg 67 millióra becsülték a bontási és építési munkákat a közbeszerzési kiírásban).

Merthogy nem egyszerű felújítás lesz, az 58 négyzetméteres épületet elbontják, és egy 39 négyzetméteres emlékházat építnenek vissza, amiben lesz egy emlékszoba. És alatta, a föld alatt Emlékezet központ lesz, „ahol interaktív bemutatókra, előadásokra kerülhet sor, bevonva ebbe az 56-os szervezeteket.” Hogy hogyan jön ki az összeszámolhatóan százmilliós költség végül 200 millió forintra, arról két hete megkérdeztük az önkormányzatot, türelmünket kérték, de választ nem kaptunk azóta sem.

És miközben az országban számos 56-os emléktábla, emlékmű és szobor lesz 500 ezer forinttól a pár millió forintig, Pomázon igazán nagy dobásra készülnek. Ott már van 56-os emlékmű, Seres János Ferenc alkotása, 4.5 méter magas térplasztikáját 1996-ban, a forradalom 40. évfordulóján állították fel a pomázi körforgalomtól keletre eső füves részen. Nem még egyre pályáztak, hanem a szobor környzetének rendbetételére.

És nyertek is rá 15 millió forintot.

Máshol ebből akár több szobrot is felállítanak, de itt valószínűleg drága a tereprendezés. Kerestük az önkormányzatok, hogy megsimerhessük a terveket, de nem kaptunk választ. Így csak annyit tudni, hogy

„A pomázi 56-os szobor környezetének szép közparkká való átalakítását tervezi a városvezetés.”

photo_camera Itt lesz a tereprendezés Forrás: Googlemaps

És több száz győztes pályázat között megtalálható ilyen is:

Ötmillió forint az Oikosz Alapítványnak (ők fordultak Brüsszelhez a Gyurcsány-cégnek adott uniós megbízatása miatt). „Az alkotók a Pestisrácok.hu internetes újságban a 21. századi követelményeknek megfelelő színvonalú külön oldalt hoznak létre, amelyen ingyenesen elérhetővé tesznek két, már meglévő 1956-os kötetet, amelyek címe: "’56 arcai", illetve "1956 ötven éve". Újabb interjúkat is készítenek, amelyeket nyomtatásban is megjelentetnek és online tartalomként is elérhetővé teszik.”

Vagy ez:

„Pályázat leírása: Kiss József: "Az angyalok nem sírnak" című mai magyar dráma létrehozása, Budapesten, az ország területén és a határon túli magyar lakta területeken történő tájolása – új magyar színdarab bemutatása. Drámai fordulatokban gazdag, a közönség számára érzelmileg átélhető és felkavaró előadás létrehozása.”

Az ötmillióval megtámogatott darab ősbemutatója már 2006-ban megvolt.  

És van több tétel, aminek egyelőre nem tudni az árát.

Elkészül egy imázsfilm, ami a mozikban is menni fog, lesz az emlékévnek himnusza, amit Desmond Child szerez, magyar zenészek énekelték fel, szintén augusztusban mutatják be. És lesz 1956-os kiépregény, amit Futaki Attila készít majd.

És a végén ott lesz a 4,6 milliárdos központi ünnepség.

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.