Szomáliai származású norvég állampolgár a londoni késelő

Terrorizmus
2016 augusztus 04., 09:35
comments 102

Az éjjel egy ember meghalt és öt megsebesült egy késelésben London belvárosában, a tettest, egy vélhetően mentálisan zavart 19 éves fiatal férfit elfogták a rendőrök. A hatóságok reggeli tájékoztatása szerint a halálos áldozat egy 60-as éveiben járó nő, akin már nem tudtak segíteni a Russell Square-en történt késelés helyszínére érkező mentők.

Az elkövető két nőt és három férfit sebesített még meg – közölte a Scotland Yard. A sebesültek közül hármat délelőtt kiengedtek a kórházból, de ketten még ápolásra szorulnak.

Mark Rowley, a Scotland Yard különleges műveletekért felelős felügyelőhelyettese később közölte, hogy a tettes egy norvég állampolgárságú, szomáliai származású férfi, a halálos áldozat amerikai, az öt sebesült pedig brit, amerikai, izraeli és ausztrál állampolgár. A környék, ahol a késelés történt (nem messze a British Museumtól), közkedvelt a turisták körében.

Fotó: Justin Tallis / AFP
photo_camera Fotó: Justin Tallis / AFP

A tettest sokkolópisztollyal tették ártalmatlanná, emiatt őt is kórházba kellett szállítani. Most egy London belvárosában lévő kapitányságon folyik a kihallgatása. Emberölés vádjával elrendelték a letartóztatását.

A rendőrség szerint a késelő indítékai még nem ismertek, így a terrorista indíttatást sem zárják ki teljesen, de szerintük inkább a férfi mentális zavartsága állhat a bűncselekmény hátterében. Az ügyben a gyilkossági csoport nyomoz, de a terrorellenes részleg is a segítségükre van.

A londoni polgármester nyugalomra intett a bűncselekménnyel kapcsolatban. Sadiq Khan szerint a brit főváros lakosainak épsége elsődleges, így azt kérte a lakosságtól, legyenek éberek, és jelentsék, ha bármi gyanúsat észlelnek. A politikus együttérzését fejezte ki az áldozat hozzátartozóival és a sebesültekkel. Khan az ügy miatt visszatér a szabadságáról, és délután sajtótájékoztatót tart.

Theresa May kormányfő hivatala egyelőre nem kommentálta az esetet. A miniszterelnöki hivatal egyik szóvivője azt mondta, egyelőre kevés részlet ismert az ügyben, így nem lenne helyénvaló, ha bármit is mondanának. (MTI)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.