Ha olvasol, tovább élsz

nem túl meghökkentő tudomány
2016 augusztus 08., 16:49
comments 115

A Social Science & Medicine szeptemberi számában jelent meg az a tanulmány, amiről a Guardian számol be és aminek a lényege annyi, hogy ha olvasol, tovább élsz. Az eredményre a Yale közegészségügyi intézetének három kutatója, Avni Bavishi, Martin Slade és Becca Levy jutott egy több mint egy évtizeden át tartó munka végén.

A kutatás során 3635 ötven évesnél idősebb ember olvasási szokásait vizsgálták. A válaszolókat aszerint csoportosították, ki olvas heti 3,5 óránál többet (ez napi félórát jelent), 3,5 óránál kevesebbet és ki az, aki nem olvas egyáltalán. A kutatás során figyelembe vették az olyan tényezőket is, mint nem, bőrszín vagy iskolai végzettség. 12 évvel a vizsgálat kezdete után pedig arra jutottak, hogy azok, akik heti 3,5 óránál többet olvasnak, 23 százalékkal kevesebb eséllyel halnak meg, míg azok, akik 3,5 óránál kevesebbet, de olvasnak, 17 százalékkal.

AMELIE-BENOIST / BSIP
photo_camera AMELIE-BENOIST / BSIP

A kutatás óta eltelt időben a nem-olvasók 33 százaléka halt meg, míg az olvasók 27 százaléka. Átlagosan azt lehet mondani, hogy az olvasás 23 hónapnyival hosszabb életre adott lehetőséget. És látszott az az összefüggés is, hogy minél többet olvas valaki, annál tovább élhet, de már napi félóra is sokat jelent.

A kutatásban külön kiemelik, hogy eredményeik könyvekre és nem újságokra vagy folyóiratokra vonatkoznak. A kutatók szerint az lehet a magyarázat, hogy a könyvek nagyobb elköteleződést kívánnak az olvasó agyától, ez pedig olyan kognitív előnyökkel járhat, ami megnövelheti az élet hosszát.

Valójában két ilyen kitüntetett kognitív folyamatról van szó olvasás közben, ami segíthet a hosszú élet elérésében: az egyik az úgy nevezett mély, értő olvasás gyakorlása, amikor egy könyv világának megismerése közben elmerülünk a részletekben, összefüggéseket tárunk fel, azokat kivetjük a világunkra és kérdéseket fogalmazunk meg.

Másrészt pedig a könyvek képesek arra, hogy az empátiát, szociális érzékelést és érzelmi intelligenciát fejlesszék. Ezek pedig szintén segíthetik az életben maradást.

A jövőben további kutatás jön majd, például, hogy vannak-e kiemelt műfajok, vagy hogy az e-könyveknek és az audiokönyveknek is van-e ilyen hatásuk.

Korábbi amerikai felmérések azt találták, hogy a 65 év feletti emberek napi 4,4 órát néznek tévét. Ezzel szemben viszont az olvasás egy sokkal több előnnyel járó tevékenység lenne, amiből az egész társadalom profitálhatna a kutatók szerint. (Guardian)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.