Hathatós külső segítséggel törték meg az ostromgyűrűt Aleppónál a lázadók

külföld
2016 augusztus 09., 09:34
comments 238

Tizesével haladtak át a fegyverekkel megpakolt kamionok a török határon célállomásuk, Aleppo felé. A lázadók a hétvégére megtörték a kormányerők ostromát, ennél pedig

kevés fontosabb dolog történt az ötödik éve tomboló szíriai polgárháborúban.

Aleppo a döntő csata. Ha Aszad hadserege itt nyerni tudna, azzal gyakorlatilag el is dőlne Szíria sorsa. Többé semmi se kényszeríthetné visszavonulásra, hatalma feladására.

Ezért is ünnepli eddigi legnagyobb sikereként a szíriai ellenzék az ostrom megtörését. Amihez a harcokat átélők szerint

elég komoly külső segítséget kaptak.

"Tizesével számoltuk a fegyverekkel megpakolt teherautókat" - mondta a Financial Timesnak egy, Szíria és Törökország között ingázó ellenzéki aktivista. "Minden nap ez van, hetek óta. Fegyverek, ágyuk érkeznek, nem csak pár töltényről és puskáról van szó" - mesélte.

Szavait két másik lázadó is megerősítette. Mint mondták, hetek óta érkezik a pénz és a fegyver. Hogy honnan? Ők és más megfigyelők

Aszad két térségbeli ellenségét, Szaúd-Arábiát és Katart sejtik a hirtelen jött és hatékony segítség mögött.

Az utóbbira már csak azért is nagy az esély, mert a szíriai lázadócsoportok leghatékonyabb alakulata a most már Dzsabat Fatah al-Sam néven futó al-Núszra Front, amit egykor még az al-Kaida szíriai leányvállalataként tartottak nyílván. Az al-Núszra a névváltással újra megtagadta az al-Kaidát, de

valójában már évek óta Katar proxihadserege, katari pénzből, katari fegyverekkel, katari célokért harcol.

Ami persze nem jelenti azt, hogy ne lennének vallási fanatikusok - a szíriai háborúban elég nagy az átjárás a lázadócsoportok között, melyek jelentős része erősen iszlamista. Ha valaki szimpatikus csapatot keres, az meg amúgy se egy ötödik éve tartó polgárháborúban próbálkozzon.

A helyzet fonákságát jelzi, hogy

  • egyrészt az oroszok sem avatkoztak be teljes erővel a rezsim oldalán, mert Aleppo eleste után Aszadot is nehéz volna bármire rákényszeríteni;
  • másrészt az amerikaiak is játszották a hülyét és a vakot, és úgy tettek, mintha nem is egy szélsőséges vallási csoport vezetné a lázadókat.

"Az amerikaiak természetesen tudták, hogy mi történik. Csak nem vették figyelembe, mert így Iránra és Oroszországra került a teher" - nyilatkozta az FT-nek egy névtelen nyugati diplomata.

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.