Tuttta? Ez eddig még nem is a menekültellenes kampány volt

politika
2016 augusztus 09., 04:30

A Népszabadság arról írt, hogy mostantól, azaz az október 2-i népszavazás előtti 50. naptól sugározhatnak ingyenesen politikai reklámot az állami és a kereskedelmi tévék és rádiók, de a nyomtatott és az internetes sajtónak is ekkor nyílik meg a lehetőség arra, hogy politikai hirdetést tegyen közzé az Állami Számvevőszéknél előzetesen bejelentett tarifa alapján.

Csakhogy a hülye is látta már, hogy a kormányzati kampány hónapok óta ömlik mindenhonnan, pedig a médiatörvény és a választási eljárási törvény szerint tévékben és rádiókban politikai reklámot választási időszakon kívül tilos közzétenni.

Hogy ezt mégis miért lehet? Mert hivatalosan nem politikai reklámról van szó, hanem közérdekű közleményről, társadalmi célú hirdetésről.

Az, hogy ez mennyire fér bele a kategóriába, nyilván nem fog kiderülni, hiszen a Nemzeti Választási Bizottság közölte, hogy kampányidőszakon kívül a testületnek nincs hatásköre arra, hogy a politikainak tartott reklámokról döntsön. A Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóságnak pedig korábban, a magyar reformok működéséről szóló kampánnyal sem volt baja, így most sem várható, hogy elmarasztalná a kormányt. De amúgy sincs semmi, ha esetleg eltiltják a kormányt a jogsértéstől, hiszen a kvótanépszavazás kezdeményezőjeként a kormány szombattól a hatályos szabályok szerint már szabadon hirdethet.

Mondjuk a lap szerint ennek is megvannak a szabályai, az állami médiának a „legnagyobb éves átlagos közönségaránnyal bíró médiaszolgáltatásában” 300 percnyi ingyenes műsoridőt kell biztosítania a kormánynak és a parlamenti pártoknak: hatfelé kellene osztania, így 50 perc jutna a kormánynak és az öt, parlamenti frakcióval rendelkező pártnak. (Nol)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.