Eddig 500 Airbnb lakást nyomtak fel a barcelonaiak

gazdaság
2016 augusztus 11., 14:25
comments 77

Egy hónapja élesedett az a honlap, amin a barcelonai önkormányzat várja a bejelentéseket a rövid távra kiadott lakásokról. Elsősorban az Airbnb és más hasonló szolgáltatásokon keresztül kiadott ingatlanokat akarják ellenőrinzi ezzel. Az első hónapban 500 bejelentés érkezett.

Barcelonában elvben csak külön önkormányzati engedéllyel lehet turistáknak néhány napra kiadni lakásokat, de ezt a legtöbb főbérlő nem váltja ki. A városi politikusok féltik a helyieket, hogy kiszorulnak a jobb környékekről, és illetékeket akarnak szedni az Airbnb után, ezért indították el az oldalt. Barcelonát évente 7 millió turista látogatja, nagy üzletről van szó.

Spanyolországban a rövid távú lakáskiadást a helyi önkormányzatok saját belátásuk szerint szabályozhatják, és mostanában szigorítási hullám van az országban. Madridban például elvben 5 napnál rövidebb időre nem lehet lakást kiadni, míg Andalúziában csak olyan lakásban lehet turistát fogadni, amiben a főbérlő is benne él. (el Pais)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.