Senkinek nem szólt túraterveiről az új-zélandi hegyek között ragadt cseh nő

baleset
2016 augusztus 26., 10:14
comments 79

Sajtótájékoztatón számolt be túlélésének körülményeiről az a cseh nő, aki egy hónapot töltött mindentől elzárva a hegyek között, Új-Zéland déli szigetén.

photo_camera Itt történt a baleset. Fotó: Új-Zéland rendőrség.

Pavlina Rizova július 26-án indult el Routeburn nevű, a hegyek között kígyózó túraútvonalon társával, Ondrej Petr-rel.

photo_camera   Pavlina Rizova és Ondrej Petr.

A déli féltekén téli körülmények vannak, de ennyire zord időjárásra nem számítottak. Túraterveikről nem szóltak senkinek. Miután elindultak az úton, köd ereszkedett le, nagy hóesés is volt, ezért tévedtek el és tértek le a kijelölt útról. Egy éjszakát a szabadban töltöttek, ez után történt, hogy Petr egy meredek hegyoldalon lecsúszott és meghalt.

link Forrás

Rizova ezután még két éjszakát töltött el menedék nélkül a szabadban, egyetlen hálózsákkal, miközben a hőmérséklet bőven a fagypont alatt volt. Ezt, mint mondta, úgy élte túl, hogy folyamatosan masszírozta a lábát, és mindent begyömöszölt maga mellé a hálózsákjába.

Végül eljutott a 32 kilométeres túraút közepénél lévő, Mackenzie tó partján fekvő menedékházig. A mély hó, a lavinák és a fagyás tüneteit mutató lába miatt úgy döntött, inkább ott marad a házban. Hogy megtalálják, rajzolt egy H betűt a hóba, de hiába.

Így találtak rá egy hónappal később az új-zélandi hegyimentők. Ehhez az kellett, hogy a cseh konzulátus szóljon az új-zélandi rendőröknek, akik megtalálták az autójukat a túraút elejénél. Ezért küldtek helikoptert utánuk.

A rendőrség közben megtalálta Ondrej Petr holttestét, halottkém vizsgálja. (Guaridan)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.