Wa-oh, wa-oh! Mi ez az idegesítő dallam MINDEN slágerben?!

Popkult
2016 augusztus 30., 12:43
comments 137

Nyilván fejből tudod ezt a szöveget:

„Oh, oh, oh, oh, oh, oh, oh, oh, oh, oh, oh, oh, oh!” (Baltimora – Tarzan Boy)

És ez is elsőre megtapadt:

„Oh, oh, oh, oh, oh, oh, oh, oh, oh!” (Beyoncé – Single Ladies)

De talán hallottad már ezt a pár szintén csodálatos sort is:

„Oh, oh, oh, oh, oh, oh, oh, oh, oh, oh, oh, oh, oh!” (The Arcade Fire – Wake Up)

És ez még csak a jéghegy csúcsa.

Nyilvánvaló, hogy a popszámok 99,99 százalékában nincsen semmi eredeti. Sőt, bár több stílus van, mint 1966-ban, az elmúlt 50 évben mégis az derült ki, hogy egyre hasonlóbbak a slágerek dallamai. A népszerű dalíróknak, producereknek és kiadóknak viszont mára sikerült kialakítaniuk egy olyan sikeres képletet, ami a legnagyobb slágereket szinte teljesen egyformává tette.

Nem véletlenül volt ilyen népszerű a 4 chords című szám is, ami azt mutatta be, hogy rengeteg nagy sláger ugyanarra a néhány akkordra épít. (Arról nem is beszélve, mennyire hasonlóak a rap-, a metal- vagy a country-slágerek szövegei.) És ott van még az EDM is, ami leuralta a fesztiválokat, és minden egy végtelen kiállás-drop-sorozattá vált.

De ami a popzenében az utóbbi években történt, az minden eddiginél uniformizáltabbá tette a slágereket – írja a Quartz. Gyakorlatilag két hang uralt le mindent. A Millenial Whoopnak elnevezett hangpárral mindenki találkozott már, legfeljebb a nevét nem tudta eddig. Ebből a rövid videóból minden lényeges kiderül:

link Forrás

A recept egyszerű: egy átlagos skála ötödik és harmadik hangja között kell ugrálni, többnyire az ötödikről kezdve, lehetőleg „Oh” vagy „Wa-oh-wa-oh” felkiáltással.

A találmány egyébként nem új, ugyan a 2010-es évekre borított el mindent, már a 80-as években is felbukkant a Jungle Love és a Tarzan Boy című számokban. Sőt, ennél sokkal régebb óta használjuk, már Beethoven is élt vele a Für Elise-ben, a legtöbb népzenében is megtalálható, de még a madarak is hasonlóan kommunikálnak:

link Forrás

Patrick Metzger zenész-producer a Patterning nevű blogján tárta fel az őrjítő, mindent elborító Millenial Whoop-jelenséget, és egy listát is közölt a legnagyobb MW-slágerekkel:

Én ehhez már csak annyit szeretnék hozzátenni, hogy:

Oh, oh, oh, oh! Wa-oh-wa-oh! Wa-oh-wa-oh! Wa-oh-wa-oh! Wa-oh-wa-oh! Wa-oh-wa-oh! Wa-oh-wa-oh! Wa-oh-wa-oh! Wa-oh-wa-oh! Wa-oh-wa-oh! Wa-oh-wa-oh! Wa-oh-wa-oh! Wa-oh-wa-oh! Wa-oh-wa-oh! Wa-oh-wa-oh! Wa-oh-wa-oh! Wa-oh-wa-oh! Wa-oh-wa-oh! Wa-oh-wa-oh! Wa-oh-wa-oh! Wa-oh-wa-oh! Wa-oh-wa-oh! Wa-oh-wa-oh! Wa-oh-wa-oh! Wa-oh-wa-oh! Wa-oh-wa-oh! Wa-oh-wa-oh! Wa-oh-wa-oh! Oh, oh, oh, oh!

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.