Igazságot akar, visszatér Magyarországra a lelőtt kutya francia gazdája

ÁLLAT
2016 szeptember 06., 11:05
comments 522

Több szalkszentmártoni lakos név nélküli nyilatkozata, illetve a Kovács Zoltán, a Szalkszentmártoni Petőfi Vadásztársaság elnöke által mondottak alapján J. A., a Petőfi egyszem hivatásos vadásza lőhette le az Eurovelo6-os európai bickliúton túrázó francia pár idomított juhászkutyáját, a gazdáiktól azok állítása szerint mindössze 70 méterre, miközben az út mellett bóklászott.

Nevük elhallgatását kérő helyi források szerint a férfinak már több hasonló este volt az elmúlt években, a helyiek egy rottweilerpár és egy kuvasz lelövéséről beszéltek. Az ügyben igyekeztem elérni J.-t, ami egyelőre nem sikerült. Elértem viszont Kovács Zoltánt, a Petőfi vadásztársaság elnökét, aki arra a kérdésemre, hogy a hivatásos vadászuknak voltak-e nem kóbor kutyák lelövésével végződő korábbi ügyei, ideges "lehet"-tel válaszolt, majd azt kezdte fejtegetni, hogy egy vadász munkájának ez is a része.

link Forrás

Az ügyben első blikkre az a legbizarrabb elem, hogy a vadász miért sietett el a helyszínről a lelőtt kutya testével és miért nem volt hajlandó visszadni azt a gazdáinak. Több helyi lakossal sikerült kapcsolatba lépnem, ők a legvadabb pletykákat tudták arról, hogy Mamadou testét a vadász a Dunába dobta, a vadásztársaság dögkútjába temette vagy elásta az erdőben. Kérdésemre Kovács Zoltán azt felelte, hogy hivatásos vadászuk a kutyát "elszálította, majd a megfelelő helyen az előírásoknak megfelelően" elhantolta.

Mikor visszakérdeztem, hogy mi volt a megfelelő hely, bizonytalan választ adott, mondván "valahol az erdőben", hogy a végén kiderüljön, vagy nem tudja pontosan, vagy nem akarja elárulni, hová került a kutya teste.

Kérdésemre, hogy a vadász - függetlenül a kutya megölésének jogszerűségétől - miért nem volt hajlandó visszaadni a testet a gazdának és miért hajtott el vele a helyszínről, az elnök azt mondta, a vadász nem is látta a franciákat. Közbevetésemre, hogy ők azt állítják, találkoztak, és látták, ahogyan a platóra dobja a lelőtt Mamadout, terelő választ adott, majd kijelentette, hogy ezeket a részleteket igazából nem is kérdezte meg a vadászától.

2014. januárjában ehhez eléggé hasonló eset történt a csillebérci-frankhegyi erdőben. Egy póráz nélkül sétáltatott juhászkutyát, egy Zorka nevű border colliet - ezek tipikusan jól nevelt állatok és nem szenvedélyes vadászok - a gazdájától pár tízméterre lőttek agyon a nagy ködben, egy les közelében, ahol a vadászok csalinak kenyeret és kukoricát szórtak ki. A gazda hallotta a lövést, oda is ment a vadászokhoz, akik simán azt hazudták neki, hogy igen, láttak ugyan kutyát, de a levegőbe lőttek csak, hogy elriasszák, az pedig elszaladt. A nő tovább kereste a kutyát a könyéken, hogy később, ismét a les közeléne érve, nagy mennyiségű vért és kutyaszőrt találjon. A vadászok eddigre elhúztak az autójukkal, a gazda fejében pedig összeállt a kép. A vadászok-erdészek összezárására jellemző az a már-már humoros hazugság, amivel ekkor a Pilisi Parkerdő Zrt szóvivője próbálkozott:

A közösségi médiában elterjedt a hír, mely szerint a vadász lelőtte az egyik kutyát, ennek alapján a szakemberek megvizsgálták a helyszínt és a környékét, ahol nem találtak vért; a földön kiszórt morzsolt kukorica egy része azonban vöröses színű, ezt hihette vérnyomnak a szürkületben a kutyát sétáltató.

A lelőtt állat gazdája ehhez képest feljelentést tett, a nyomozás során pedig megvizsgálták a vöröses színű dolgot, ami, mit ad isten, nem kukoricának, hanem kutyavérnek bizonyult. Az ügy egyetlen nem tipikus vonása az volt, hogy a Pilis Parkerdő belső vizsgálatot rendelt el, aminek a végén - ahhoz képest, hogy kezdetben hazugsággal vádolták a kutyagazdát - azonnali hatállyal elbocsátották az egyik szerződéses vadászukat. Más retorzió azonban nem érhette, a rendőrség ugyanis a nyomozást 3 hónap múlva bizonyíték híján lezárta, mivel nem lett meg a test,

A most megölt kutya francia gazdája a 444-nek elmondta, hogy - bár eredetileg nem tett feljelentést - az ügyben olvasott hazugságok miatt vissza akar térni Magyarországra és a végére járni az esetnek. Az eltüntetett kutyatest miatt biztosan nem lesz könnyű dolga.

Az ügyben kevés dolgot lehet biztosan tudni, azt viszont igen, hogy a szalkszentmártoni vadász egy igen fontos kérdésben nem mondott igazat, illetve hogy a helyi rendőrség is minimum furcsán viselkedik.

Amikor a 444 hétfőn megkereste Kovács Zoltán elnököt, ő azt nyilatkozta, hogy

A hivatásos vadász rendőrt is hívott a helyszínre, és tolmács segítségével beszéltek a turistákkal.

A 444-nek ugyanis kedden sikerült beszélnie nemcsak a francia kutyagazdával, hanem azzal a szalkszentmártoni származású magyar-amerikai nővel is, Fazekas Tündével, aki az ügybe jószándékú segítőként belekeveredve kihívta a rendőröket és utána végig tolmácsolt. Szó nem volt arról, hogy a vadász hívott volna rendőrt: ő éppen hogy elment, hogy eltűntesse a bizonyítékot. A rendőrt maga Fazekas hívta ki a gyógyszertár telefonjáról, és nem a tett helyszínén, hanem ott a falu közepén beszéltek vele.

Furcsa a rendőrség közleménye is, amit a 444 megkeresésére küldtek hétfőn, ezzel a szöveggel:

Az esettel kapcsolatban bejelentés érkezett a rendőrségre. A helyszínre kiérkező körzeti megbízott a vadászati törvény idevonatkozó részeire utalva bűncselekményt vagy szabálysértést nem tapasztalt. A párral közölte a rendőr, amennyiben ezt a tájékoztatást nem fogadnák el, úgy a Kunszentmiklósi Rendőrkapitányságon tehetnek feljelentést az ügyben. Válaszadásunkig nem érkezett feljelentés az ügyben.

A szövegből ugyanis úgy lehet érteni, mintha az eset helyszínére ment volna ki a rendőr. Ám mint tudjuk, nem így volt, csak a gyógyszertárhoz biciklizett el. De - mint Fazekas elmesélte - legalább kedvesen kérdezgette a kutyájukat gyászoló francia turistákat.

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.