Azért az szép, hogy a szülőktől pénzt kérnek az iskolai szekrényért

oktatás
2016 szeptember 08., 11:42
comments 379

Nem vadonatúj a szolgáltatás, de én csak most találkoztam vele, amikor egy ismerős szülő remek Facebook-posztban mesélte el, hogy milyen is

pénzért bérelni iskolai szekrényt a gyerekének.

Nem kell zuhanyzós konténerre gondolni, ez egy iskolatáskánál kicsit nagyobb fém tárolórekesz. És nem pluszban kell még hely, mert kicsi az a tárolórész, amit az iskola biztosít.

Azt gondolná az egyszeri adófizető, hogy a magyar oktatás megugrotta már azt a szintet, hogy minden gyereknek jár egy zárható rekesz, hogy ne kelljen az összes cuccát cipelni az iskolába, aztán haza.

De nem. Ahol az iskolákban nincs szekrény, ott a megoldás az lett, hogy egy cég leszállítja a maga bútorait, az iskola helyet biztosít a fémdobozoknak, a szülőknek pedig bérleti díjat kell fizetniük a rekeszekért, ha nem akarják, hogy a gyerekük teletömött iskolatáskával mászkáljon minden nap. És nem is keveset.

Az a cég, amelyik már 200 iskola folyosóján rendezkedett be így, egy évre 6900 forint bérleti díjat kér rekeszenként. És kicsit sem rugalmas feltételekkel:

„A bérleti időszak minden szeptembertől júniusig tart, azaz teljes tanévre vonatkozó bérleti díjat kell fizetni. A bérleti díjat mindig egy összegben a teljes bérleti időszakra kell megfizetni. Bérleti díj visszatérítésre nincs lehetőség. Új jelentkezők esetén, a belépés időpontjától függetlenül is a teljes tanévre vonatkozó bérleti díjat kell megfizetni.”

És akkor most jöjjön Z. beszámolja arról, hogyan sikerült majdnem bekerülniük a magyar oktatás luxusellátásába:

„Most. hogy H. ötödikes lett, híre jött, hogy lehet az iskola folyosóján szekrényt bérelni (egy cégtől). Hurrá. Mutatkozik kisebb nyomás a gyerek részéről, érezhetően némi menőségi faktora is van a dolognak a praktikum mellett, tehát apuci már regisztrál is online, és ízibe utalja az éves bérleti díjat. E-mailben ígéretet kap, hogy utalás után pár nappal e-mailben küldik a szekrény számát és a kódot. Mindez csütörtökön.
Ma (szerdán) a következő leveleket kaptam (ebben a kronológiai sorrendben, H. a gyerek neve):

  1. »Kedves H.! Sajnos véget ért a nyár. A suliban viszont az a klassz, hogy a szekrények még mindig ott várnak rád. Az idei tanévre nem hosszabbítottad meg a bérleted. Amennyiben ebben az évben is szeretnéd élvezni a szekrény nyújtotta előnyöket, csak a nyár folyamán nem gondoskodtál róla, most megteheted. Nincs más dolgod, mint elutalni a bérleti díjat.«
  2. »Kedves H.! Az imént kiküldött levelünket tévesen kapták meg, ezért kérem tekintse azt tárgytalannak. Befizetése megérkezett, hamarosan küldjük a kód értesítőt.«
  3. »Tisztelt Szülő! Gyermekének szekrény bérleti díja bankszámlánkra beérkezett. Sajnos az iskolában jelenleg nincs szabad rekesz így újabb szekrényt fogunk szállítani. Türelmét szeretnénk kérni, az iskolával zajlik az egyeztetés a szállítással kapcsolatban. Amint megtudjuk a szállítás hetét, küldjük az értesítést.«
  4. »Kedves Z.! Köszönjük, hogy H. számára a 2016-17-es tanévre bérli a szekrényt. A rekesz és lakatnyitó kód információkat tartalmazó levelet augusztus (!) folyamán küldjük meg.«

Tényleg jó tudni, hogy az érintett cég eddig hétszer kapta meg a »Business Superbrands« díjat. Remélem, idén sem felejtik ki őket.”

A cég természetesen árul szekrényeket is. Egy 15 rekeszes náluk nettó 175 ezer forint. Vagyis a béreleti díj olyan magas, hogy két év alatt a szülők összeállva akár meg is vehetnének egy ilyen szekrényt. Már amennyiben ez a szülők dolga lenne, és nem az iskolafenntartóé.

Annyi pénzből, amennyiért egy iskolát fel lehetne szerelni zárható szekrényekkel, mostanában egy harmadosztály focicsapat öltözőjét szokták kifesteni.

Vajon mi jöhet még a magyar oktatásban? Kötelező, fizetős ruhatár? Belépőjegy? Esetleg ülőhelyválasztás az osztályban, némi felárral?

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.