Megtalálták a francia turisták lelőtt kutyáját, egyszerűen a Dunába dobta a vadász

ÁLLAT
2016 szeptember 08., 09:32
comments 936

Hiába próbált megszabadulni a minden bizonnyal illegális, országszerte nagy felháborodást keltő kutyalelövés törvénytelen bizonyítékától a szalkszentmártoni vadász, a hatóságok ugyanis megtalálták a tetemet, majd szerdán az Állatvédőrség segítségével kiemelték a Dunából és a csip alapján azonosították.

Mamadout, a kiképzett juhászkutyát Európát átszelő biciklitúrán lévő, a bicikliút közelében sátorozó gazdái szeptember 1.-én reggelizés közben elengedték pisilni-szaladgálni, hogy egy vadász a kerékpárútnál lelője, majd a helyszínről gyorsan elsöpörve magával vigye a tetemet.

Az esetről először beszámoló 444 kedden még csak meg nem erősített helyi pletykaként tudott írni arról, hogy a férfi állítólag a közeli Dunába dobhatta Mamadou, a kétéves, fekete juhászkutya testét. (Egyik forrásunk szerint a férfi kifejezetten dicsekedett azzal, hogy milyen ügyesen szabadult meg az állathullától, ő is innen tudta meg a dolgot.) Kovács Zoltán, a tettest nyilatkozataival fedezni próbáló vadásztársasági elnök ugyanakkor azt mondta, hogy a vadász a kutyát "elszálította, majd a megfelelő helyen az előírásoknak megfelelően" elhantolta. Mikor visszakérdeztem, hogy mi volt a megfelelő hely, bizonytalan választ adott, mondván "valahol az erdőben", hogy a végén kiderüljön, vagy nem tudja pontosan, vagy nem akarja elárulni, hová került a kutya teste.

link Forrás

Hát most kiderült. A tetemet halőrök vették észre, ők értesítették a rendőrséget, akik - bár a francia tulajdonosok szeptember elsején az események forgatagában nem tettek feljelentést - már vizsgálódtak az ügyben. Mindezt Kruzslicz Anna, az Állatvédőrség vizsgálati vezetője mesélte el. A helyszínre érve szerda délután a vízirendőrök motorcsónakjával mentek be a testig, hatósági állatorvos kíséretében. Ott leolvasták a csipet, azonosítva a tetemet, amin azonnal megtalálták a lövésnyomokat is. A bő hete a folyóban bomló tetem boncolására a rendőrök szerint már nem volt szükség, nekik elegendő volt a csipes azonosítás és az állatorvos jelenléte, így az Állatvédőrség Mamadou testét ezek után elszállította és elhamvasztatta. A helyszínen az derült ki, hogy a vadőr a rendőröknek azt már beismerte, hogy ő lőtte le az állatot.

Mivel a póráz nélkül elengedett kutyát bizonyos körülmények között törvényesen lőheti le a vadőr, a test Dunába dobása egyértelműen igazolja, hogy a tettes már a lövés pillanatában pontosan tudta, hogy ebben az esetben illegálisan járt el. A kutya testét ugyanis a pick upja platójára dobva azonnal távozott a helyszínről, hogy utána, mint most bebizonyosodott, a törvényekkel dacolva egyszerűen kidobja azt, hátha elviszi a víz és sosem találják meg. Ha nem lett volna biztos abban, hogy tilosban jár, erre semmi szüksége nem lett volna.

Így most valószínűleg a természetkárosítás vádjával is szembesülnie kell, az Állatvédőrség pedig kiegészítő feljelentésre készül, mivel valaki - nyilván a tettes - a kutyáról leszedte a piros jelzőnyakörvét és a bilétáját.

Az ügyben folyamatos volt a ködösítés. A vadásztársaság elnöke korábban például azt nyilatkozta a vadászra hivatkozva, hogy az a lövés után rendőrt hívott a helyszínre. Miközben, mint két, általunk megszólalatott szemtanú is igazolta, a férfi éppen hogy elmenekült a helyszínről, és a rendőrt egy angolul tudó önkéntes segítő hívta ki, nem oda, hanem Szalkszentmárton közepén a patika elé.

A vadászt azt is állította, hogy az úttól 500 méterre találkozott a kutyával, amelyik vadakat üldözött, és egyáltalán nem látta a gazdáit. Ha ez igaz lenne, nem kellett volna a folyóba rejtenie a bizonyítékot.

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.