Csempésznek néztek a reptéren egy iráni apukát, aki a Pécsen tanuló gyerekei tandíját hozta készpénzben Magyarországra

bűnügy
2016 szeptember 09., 04:31
comments 235

Esmaeil A. egy iráni fogorvos, akinek két gyereke is a pécsi egyetemen tanul. De most azt mondja, csalódott Magyarországban, mert megalázóan bántak vele a ferihegyi reptéren, mikor készpénzben akarta az országba hozni a gyerekei tandíját.

Az 52 éves iráni ugyanis Budapesten a leszállás után a zöld folyosón akart kimenni a poggyászátvevő zónából. Azt mondja, nem közölte vele senki, hogy be kell vallania a nála lévő nagyobb pénzösszeget is. A vámosok jegyzőkönyve szerint a zöld folyosón megkérdezték a férfit, van-e nála nagyobb összeg, és ő bevallott 10 ezer eurónyi (kb. 3,1 millió forintnyi) készpénzt. Később azonban egy vámvizsgálat során kiderült, hogy ezen kívül van még a poggyászában 6000 dollár (kb. 1,6 millió forint) is.

Esmaeil A. állítja, hogy nemcsak a 10 ezer eurót, de a 6000 dollárt is bevallotta már az első kérdésre is, ráadásul szerinte rendkívül megalázó volt a vámvizsgálat: feltúrták a poggyászát, és alsónadrágra vetkőztették. Végül pedig

a helyszínen 475 ezer forint közigazgatási bírságot fizettettek vele.

Az iráni apát képviselő pécsi ügyvéd szerint vitatható a vámosok eljárása, és elképzelhető, hogy jogszabályokat is sértettek a vizsgálat közben. Kérdéses az is, hogy megfelelően tájékoztatták-e a férfit arról, hogy mekkora készpénzösszegeket milyen módon kell bevallania.

Esmaeil A. azt mondja, eddig mindenkitől csak jókat hallott Magyarországról és a pécsi egyetem orvosi karáról is, ezért küldte ide tanulni a gyerekeit. Most viszont egyre inkébb azt fontolgatja, hogy másik egyetemre íratja őket.

A NAV szerint alkalmazottai nem csináltak rosszul semmit, hiszen az EU-ban mindenhol alkalmazott jogszabály szerint írásbeli nyilatkozatot kell tennie a belépéskor annak, aki 10 ezer eurónyi, vagy annál nagyobb értékű pénzzel érkezik. Ráadásul a reptéren a piros és a zöld folyosó előtt nemcsak a NAV-osok adnak tájékoztatást, de van egy rakás plakát meg egy információs terminál is. A bevallási limitekről pedig nemcsak a NAV, de az Európai Bizottság weboldalán is lehet tájékozódni, a magyar mellett még 15 nyelven, köztük Esmaeil A. anyanyelvén, fárszi nyelven is. (Bama)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.