Be akarták fenyíteni az ellógó egyetemistákat az ELTE-n, aztán kiderült, nincs is annyi hely, ahol mindenki elférne

oktatás
2016 szeptember 16., 10:30
comments 488

A mostani az első tanév az ELTE-n mióta az informatikusoknál bevezették a kötelező katalógust, azaz a hallgatóknak minden előadáson ott kell lenniük. Az intézkedés már első hallásra is inkább csak keménykedésnek tűnt, mint átgondolt tantervi újításnak, de ahogy elkezdődtek az első órák kiderült,

az előadókban nincs is annyi hely, hogy mindenki beférjen. Azt mondták, mindenki menjen be az előadásra, végül nem fértek el. Azért is különös, hogy nem látták előre, mi történik, ha 500 egyetemistát akarnak beterelni egy 300 főre tervezett terembe, mert a hallgatói önkormányzat szerint a kötelező katalógust az Informatikai Kar vezetése már tavaly be akarta vezetni, csak az akkori szabályok miatt még nem lehetett.

Ahogy a kar vezetése észlelte, hogy a hallgatók nem férnek el a termekben, igyekeztek az előadások kettébontásával, teremcserékkel kezelni a problémát, Horváth Zoltán dékán szerint már csak két olyan előadás van, ahol a hallgatók száma meghaladja a terem kapacitását. Belátják, hogy „sem tűzvédelmi, sem egyéb szempontból nem elfogadható, ha a hallgatók többen vannak a teremben, mint ahány ülőhely van”. Azt ígérik, az említett két esetben is gyors intézkedés várható.

A szigorítást a dékán azzal indokolta, hogy az informatikai szakokon túl sok a bukás. Bár ezeken a szakokon általában is kevés hallgató arat rajt-cél győzelmet, az ELTE-re bekerülőknek csak 10 százaléka jut el csúszás nélkül a diplomáig. Ezen a hallgatói önkormányzat szerint is lenne mit javítani, csakhogy ők inkább azt tanácsolták a vezetésnek, hogy az órákat tegyék élvezhetőbbé.

Hiába tesznek kötelezővé egy előadást, amire eddig azért nem jártunk be, mert a tanár mikrofon nélkül motyogott elöl. Ha több száz embert ültetnek be rá, akkor sem fogjuk jobban hallani, mit mond” - mutatott rá az egyik hallgató, miért nincs értelme erőből megoldani a látogatottsági problémákat.

Az új rendszer a tanároknak sem tetszett, ezért többen kérték, hogy az óráikon ne kelljen katalógust vezetniük, de ezt a tanszékvezetők minden esetben visszautasították, mert nem akartak szembe menni a dékán akaratával.

Horváth Zoltán korábbi tapasztalataik alapján azt mondta, ahol bevezették a kötelező katalógust, ott javultak az adott tárgy teljesítettségi mutatói. Hozzátette, hogy az új szabályozás csak a nappali tagozatos, alapszakos hallgatókra vonatkozik.

Az általános katalógusozás bevezetése után azt a problémát is kezelniük kellett, ha valamiért két olyan óra üti egymást, amire kötelező bemenni. Hogy a hallgató ne pontozódjon ki egyből a valamelyik után járó igazolatlan miatt, az egyik óra látogatása alól felmentést kaphat. Csakhogy erről a szabályról már csak a tantárgyfelvétel után tájékoztatták a hallgatókat, ezért sokan nem merték bevállani azt a tárgyat, ami egyébként érdekelte volna őket.

A lépés a hallgatókat leginkább azért zavarja, mert így szinte kizárt, hogy az egyetem mellett el tudjanak menni dolgozni. Helyette olyan tantárgyak túlzsúfolt előadásain kell ülniük, amiknek a teljesítéséhez ez nem lenne feltétlenül szükséges.

„Nem hobbiból akarunk dolgozni, hanem mert valamiből élni kell, és finanszírozni a saját tanulmányainkat. Erre a vezetőségtől azt a választ kapjuk, hogy ebben az esetben át kell menni a levelező képzésre”

-írta a karra járó egyik olvasónk, alighanem az esti képzésre utalva.

Ráadásul a szigorítással azok a hallgatók is megszívták, akiket egyébként érdekeltek volna az órák, mert a csak a katalógus miatt beülő, látványosan unatkozó emberek miatt sokszor ők sem tudnak figyelni.

Az órai jelenlét vezetésére az ELTE egy külön telefonos alkalmazást kezdett el tesztelni. Ez elvileg a hallgató azonosítója és IP-je alapján igazolná, hogy megjelent az órán, miután beírta a a tanár által aznap megadott kódot. Csakhogy erről az egyik hallgató azt mondta, hogy elvből nem hajlandó használni, mert pont az egyetemen tanultak alapján látja, hogy az alkalmazás nincs megfelelően titkosítva. Így ha megadná az adatait, azokat arról a hálózatról bárki könnyen el tudná lopni. Márpedig egy informatikusokkal megtömött teremben nem túlzás attól tartani, hogy ezt valaki meg is fogja tenni.

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.