Felminősítette Magyarországot a Standard & Poor's

gazdaság
2016 szeptember 16., 16:01
comments 252

Meglepetésre a hitelminősítő pénteken BBB mínuszra javította a magyar államadós-besorolást, és ezzel visszasorolta a befektetési ajánlású kategóriába. Az S&P az új „BB mínusz” besorolás mellé stabil kilátást adott Magyarországnak. A hitelminősítőnél 2011 óta voltunk bóvliban.

A másik két fontos hitelminősítőnél vegyes a kép, a Fitch lépett először, amikor öt év után befektetésre ajánlott kategoriába rakta Magyarországot, a Moody's még kivár (de náluk pozitív kilátás van a magyar államadósság mellett, ezért csak idő kérdése a felminősítés).

Az S&P lépése tehát azt is jelenti, hogy most már két nagy hitelminősítő is befektetésre ajánlott kategoriában tartja számot Magyarországot. Ez azért fontos, mert sok konzervatívabb alapkezelőnél előírás, hogy csak olyan eszközbe fektethetnek, amelyeket a háromból legalább két nagy hitelminősítő befektetésre ajánl.

A forintnak mindenesetre tetszett a dolog:

Főleg a javuló költségvetési, külső sérülékenységi és növekedési kilátásokkal indokolta az S&P a döntést. 2016-19 között 2,5 százalékos növekedésre számítanak átlagosan, korábban 2 százalékot vártak, eközben hangsúlyozzák, hogy az államadósság-ráta és a bruttó külső finanszírozási igény csökken.

Arra számítanak, hogy az MNB is visszább vesz majd aktív monetáris politikai szerepvállalásából, például az önfinanszírozási program is lassan lecseng majd. Pozitívumként említi a hitelminősítő az adósságon belül a deviza-részarány csökkenését, emellett csökkent a külföldiek súlya is a magyar állampapírok piacán.

Ugyanakkor figyelmeztetnek, hogy mind a magyar munkaerő költsége, mind az ingatlanárak nagy ütemben emelkednek. Ez később kockázat is lehet. Az eddigiekhez hasonlóan kockázat a magyar kormány is, ami váratlanokat húzhat, például cégek megvásárlásával, vagy gazdaságélénkítési programokkal veszélyeztetheti a deficitcélokat. (Portfolio)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.