A New York-i, a londoni és a párizsi polgármester közösen áll ki a bevándorlók mellett

külföld
2016 szeptember 20., 08:02
comments 526

Az eheti migrációs ENSZ-csúcshoz időzítve közös cikket írt Bill de Blasio New York-i, Anne Hidalgo párizsi és Sadiq Khan londoni polgármester. A New York Timesban megelent, "A mi bevándorlóink, a mi erősségünk" című cikkben saját városaik példáin keresztül hívják fel a világ vezetőinek figyelmét, hogy adjanak hatékonyabb választ a humanitárius válságra.

A vesztes polgármester (GABRIEL BOUYS / AFP)
photo_camera BIll de Blasio (GABRIEL BOUYS / AFP)

Azt írják, tisztában vannak a veszélyekkel, és felismerik, hogy a biztonság az elsődleges minden állampolgár számára. "De hiba lenne radikálisnak és veszélyesnek beállítani a bevándorló és menekült közösségeket: tapasztalataink szerint a militáns erőszak rendkívül ritka. Ezért továbbra is befogadónak kell lennünk, és harcolnunk kell az egyre erősödő idegengyűlölet ellen, mert az csak további marginalizációhoz vezet, miközben nem lesz ettől nagyobb a biztonság."

"Mi megtesszük, ami tőlünk telik. A városainkra továbbra is a befogadás lesz jellemző, ezért támogatjuk az olyan szolgálatatásokat és programokat, amelyek minden városlakót, így a bevándorló közösségeket is segítik, és amelyek segítségével mindenki a város részének érezheti magát."

photo_camera Anne Hidalgo. Kép: Wikipedia

Példának a New York-i és párizsi kerületi személyi igazolványokat hozzák fel. Szerintük ez is olyan intézkedés, ami növeli az odatartozás érzését, és ezek segítségével könnyebben hozzá lehet férni banki, könyvtári és egyéb szolgáltatásokhoz.

New Yorkban a rendőrség is részt vett a kerületi igazolvány-programban, mert a lakók hajlamosabbak bűncselekményeket bejelenteni, ha van valami igazolványuk, amit a hatóságok elismernek.

By Policy Exchange - Flickr: Rt Hon Sadiq Khan MP at Has Labour lost the plot on crime?, CC BY 2.0, https://commons.wikimedia.org/w/index.php?curid=30231584
photo_camera Sadiq Khan. Kép: Wikipedia

Befektetni a bevándorlók integrációjába nemcsak a helyes, hanem az okos dolog is, írják, mert hasznos képességeket hoznak magukkal, és mindhárom városnak sok haszna vált belőlük. New Yorkban például a kis üzletek tulajdonosainak majdnem fele bevándorló, akik adóznak és munkahelyeket teremtenek.

"A városaink a frontvonalban segítenek azoknak, akik a veszély elől menekülnek" - írják. Párizsban a város szívében nyílik menekültközpont, Londonban a kísérő nélkül érkezett gyerekeknek nyújtott segítséget hozzák fel példának.

"Tudjuk, hogy az olyan politika, ami a sokszínűséget és a befogadást hirdeti, sikeres" - írják a cikk végén.

(Borítókép: Londonban menekültek által használt mentőmellényeket terítettek ki, hogy felhívják a figyelmet az ENSZ-csúcsra. Jay Shaw Baker/NurPhoto)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.