700 millió dollárt érhet a Soundcloud, kérdés, hogy mennyit fizetne érte a Spotify

internetek
2016 szeptember 29., 11:44
comments 21

Szerda este írtunk mi is arról, hogy a Financial Times információi szerint komoly tranzakció mehet végbe a zenestreamelős piacon: a Spotify előrehaladott tárgyalásokat folytat a Soundcloud felvásárlásáról.

Túl sok részlet akkor még nem volt ismert, az FT is csak későbbre ígért további fejleményeket. Csütörtök délelőttre már egy kicsit többet tudni: egyrészt a gazdasági lapnak nyilatkozó, a tárgyalások menetét ismerő informátorok szerint nem világos, hogy a Spotify mennyit lenne hajlandó fizetni a Soundcloudért és szerintük ezen a kérdésen még mindig elcsúszhat az egész felvásárlás.

Ole Spata/dpa
photo_camera Ole Spata/dpa

Az üzlet azért is lenne izgalmas, mert a kevés igazán sikeres európai netes vállalat közül olvadhatna így kettő össze: a svéd Spotify jelenleg piacvezető az zenestreamelés piacán, 40 millió aktív előfizetőjük és 100 millió felhasználójuk van. A Soundcloud pedig német vállalat, és egészen a közelmúltig komoly veszélyben voltak, mert a nagy kiadók sorra jelentkeztek be komoly perekkel. A szerzői jogi aggályokat azóta sikerült elsimítaniuk annak árán, hogy letöröltek egy csomó felhasználót és zenét az oldalukról, és a közelmúltban 100 millió dollárt tudtak összekalapozni befektetőktől, többek között a Twittertől. A Soundcloud értékét jelenleg 700 millió dollárra becsülik.

A Soundcloud annak ellenére, hogy kétszáz millió felhasználót tudott elérni, és rengeteg zenész, dj és producer használta a szolgáltatásukat, sosem tudott nyereségessé válni: 2014-ben például 39 millió eurós veszteséget hoztak össze. A vállalat legnagyobb értéke mindenképp az a független zenei közösség, amit képesek voltak felépíteni maguk körül az elmúlt években.

A Spotify vezetőségéhez közelálló források arról beszéltek a lapnak, hogy a svéd vállalatban sokáig riválisként tekintettek a Soundcloudra, de eléggé megnyugodtak, amikor kiderült, hogy a berlini start up nem fog olcsóbb, középkategóriás streamszolgáltatást indítani, helyette a 10 dolláros havidíjas piacra akarnak betörni ők is.

Tavaly egyszer már felmerült a felvásárlás lehetősége, de akkor nem jutottak sokáig, most viszont az új befektetők, például a Twitter megjelenése után úgy érezték, érdemes újra próbálkozni. A felvásárlás azért is jönne jól a Spotifynak, mert jövőre elképzelhető, hogy tőzsdére viszik a céget.

Iparági szakértők szerint a Soundcloud előfizetős modelljével a két szolgáltatás mára sokkal jobban hasonlít egymásra, mint korábban, ezért elég racionális lépés lenne a kettőt valahogy egybeolvasztani. A Spotify számára ugyanis a cél, hogy megőrizzék piacvezető helyüket a csak egy éve indult, de hatalmas lendülettel felzárkózó Apple streamjével és a szintén próbálkozó Amazon és Google szolgáltatásaival szemben. Ha sikerülne behúzniuk az egyik legnagyobb független felületet, az komoly erősítés lehet ebben.

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.