Az Európai Bizottság azt üzeni a magyaroknak, ne is küldjék a számlákat, úgyse fognak fizetni

gazdaság
2016 szeptember 30., 09:01
comments 231

Az Európai Bizottság illetékesei közölték a magyar hatóságokkal, hogy ki se küldjék a bőkezű szállítói előleges számlákat Brüsszelbe, úgysem fogják kifizetni azokat

- írja a Portfolio saját értesülései alapján.

Hogy baj van az előlegekkel, arról már korábban is voltak értesülések, a Világgazdaság pár napja írt arról, hogy nem csak száz vagy az ötven, de a harminc százalékos előlegeket is sokallják az Európai Bizottságban, ha nincs bankgarancia a visszafizetésre. Ezek nagyon fontosak a felpörgetett a magyar forráslehívás szempontjából.

Eddig a Portfolio becslései szerint nagyjából 200 milliárd forintot fizettek ki az 50 százalékos előleges rendszerben. Ilyen az összes környezetvédelmi és közlekedésfejlesztési forrás többek között. Ezt a pénzt lehet, hogy soha nem fogja kifizetni az Európai Bizottság.

A vita hónapok óta húzódik, és nincs köze a menekültkérdéshez, ahhoz viszont annál inkább, hogy

Brüsszelben arra gyanakodnak, hogy a magyar hatóságok nem a kellő gondossággal járnak el a támogatások kiosztásánál.

Erre mondjuk minden alapjuk megvan, elég arra a 420 milliárdos szennyvíz-gigatenderre gondolni, amiben a kormány előre csak Mészáros Lőrinc-közeli cégeket engedne a hatalmas nyereséggel járó munkák közelébe. Ugyan az uniós projektek utókövetése botrányos, de a Magyarországi pénzégetés híre elérhetett a brüsszeli bürokratákhoz is.

Csepreghy Nándor, a Miniszterelnökség államtitkára ehhez képest arról beszélt májusban, hogy a magyar kormány halad tovább az 50 százalékos előleg rendszerrel, mert megbízik a cégekben és ezzel a bőkezű rendszerrel is igyekszik biztosítani a munkák zavartalanságát. Lázár pár napja arról beszélt, hogy a szállítói előleges rendszerben csak az arányokat lehet vitatni.

Most tehát az a helyzet, hogy a magyar rendszerben nap mint nap milliárdos tételben gyártják azokat a számlákat, amikről az EB jelezte, hogy nem fogja őket kifizetni. Gyakorlatilag kormányzati támogatás lesz az uniós forrásból, ami végső soron a magyar adófizetőket fogja terhelni. Ha csak nem tudnak a Miniszterelnökségen valami kompromisszumot elérni. (Portfolio)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.