Mintha egy szegény Szabolcs megyei betörne a budapesti lakásunkba, és attól kezdve nekünk kellene gondoskodnunk róla

politika
2016 szeptember 30., 06:16
comments 181

Ha valakiknek egyáltalán, a fideszes polgármestereknek és képviselőknek valódi téttel bír a népszavazás. Ők állítólag a következő mandátumukat bukják, ha nem terelnek elég embert az urnákhoz.

Az utolsó héten megjelent budapesti kerületi lapok többsége ennek megfelelően teljesített is.

Jöjjenek a politikusok, akik eljutottak Nyugat-Európába, és elmesélik, milyen ott az élet. Ne menjenek arrafelé mostanában.

Ughy Attila, Pestszentlőrinc-Pestszentimre polgármestere:

„Amikor 2014-ben a németországi Gelsenkirchenben járva a főutcán lévő étteremben németül akartunk rendelni, a pincérnő kétségbeesetten szaladt tolmácsért. Az éttermek ugyanis török tulajdonban vannak, és a város lakosságának jelentős része is török.

Ugyancsak itt tapasztaltuk, hogy

alig akad hely, ahol bankkártyával lehet fizetni, a muzulmánok ugyanis nem fogadják el az európai bankrendszert, nem bíznak benne.

Oly mértékben nőtt a párhuzamos társadalom hatása, hogy mind a németül való kommunikáció, mind a számunkra már megszokott kényelmi szolgáltatások igénybevétele nehézségbe ütközik, vagy lehetetlen".

XV. kerületi Fidesz

„Nyugat-Európa tele van úgynevezett „no go (ne menj be!) zónákkal”. Franciaországban 100-nál is több ilyen van, közöttük az a Toulouse le Mirailles, amely az újpalotai lakótelep mintájául szolgált. (...)

A nagyvárosi lakótelepek védtelenek a migránsokkal szemben és Újpalotán is sok az üres lakás! A kötelező betelepítési kvóta a nagy lakótelepeket, benne Újpalotát is érintheti. Így a probléma a szomszédunkba költözhet, és a XV. kerület költségvetésének nagy részét – akár százmilliókat – annak megoldására kellene fordítani, ami nem a mi ügyünk.”

Riz Levente, Rákosmente polgármestere

„Franciaországban egyes városokban szinte csak migránsokat lehet látni az utcákon.”

De ugorjunk vissza Ughy Attilára

„Ne higgyük azt, hogy mindez nem fog minket is érinteni. Igenis érinteni fog, ha másként nem, akkor úgy, hogy elvonják tőlünk azokat a forrásokat, amelyekből például ilyen impozáns köztereket tudunk újjáépíteni, mint a csepeli Szent Imre tér, vagy amelyekből meg tudnánk valósítani a szociális felzárkóztatást a saját településeinken.”

Bús Balázs, Óbuda polgármestere

„Nem szeretnénk, ha hasonló folyamatok indulnának el, mint Németország egyes városaiban, amelyekben önkormányzati lakások bérlőit költöztették ki a migránsok érdekében.”

Kocsis Máté, Józsefváros polgármestere

„Brüsszel terve minden magyar települést érint, így Józsefvárost is. A mostani brüsszeli tervek szerint néhány év alatt 1600 embert helyeznének el a kerületben, ami nagyjából 400 családot jelent, nem is számolva a későbbi családegyesítésekkel. Ennyivel többfelé kellene osztani a józsefvárosiak által megtermelt javakat. Mondjuk ki egyenesen: kevesebb jutna a kerületieknek abból, amiért ők dolgoztak meg.”

És egy nem polgármester, aki határon belüli példát hoz, hogy a budapestiek is megértsék, miről van szó. Sebes Gábor, a Fidesz–KDNP 22. kerületi önkormányzati képviselője:

„A baloldal ugyanis következetesen menekültnek nevez mindenkit, aki egy másik kontinensen lévő lakóhelyéről felkerekedik és elindul Európába egy jobb élet reményében. Sőt, a migránsok szerintük ezzel jogot is szereznek az európai szociális ellátásra, és az adófizetők pénzén erőfeszítéseket kell tenni „integrálásuk”, azaz oktatásuk, képzésük és munkával való ellátásuk érdekében.

Olyan ez, mintha mondjuk egy szegény sorsú Szabolcs megyei ember betörne a budapesti lakásunkba, és attól kezdve nekünk kellene gondoskodnunk a fedélről a feje fölött és a boldogulásáról."

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.