Orbán Viktor, a legnagyobb evő

gasztronómia
2016 október 12., 08:53
comments 160

Most, hogy a Népszabadság archívuma, valamint a Fidesz korábbi, a jelenlegieknek szögesen ellentmondó megnyilvánulásait őrző fidesz.hu is eltűnt a netről, igazán meg kell becsülnünk az olyan kincseket, amiket az MTI készített az utókor számára.

Teljesen más ügyben kerestem a nemzeti hírügynökség archívumában, amikor egyszer csak előkerült ez a minden mondatában tökéletes kordokumentum, 2002 őszéről.

Jó étvágyú honatyák és honanyák

2002. szeptember 11. (MTI-Press) - A parlamenti büfé és étterem állandó vendégei étkezési szokásaikkal is több pártot képviselhetnének. Egy hely a parlamentben, ahol kormánypárti és ellenzéki képviselők is békésen megférnek egymás mellett, a T. Ház étterme.

Egy ember, aki belelát a képviselők gyomrába is: Parádi András, az Országház rendezvényszervezője, az étterem vezetője. Előtte nincs titok. Mindig tudja, hogy a honatyák és honanyák, mit esznek-isznak.

Kérésünkre nem titkosítja húsz évre a tapasztalatait, hanem megosztja az olvasókkal.

Mit eszik a miniszterelnök?

Medgyessy Péter általában a könnyű ételeket kedveli, szénsavmentes ásványvízzel öblíti le a falatokat.

Mit fogyaszt a Ház elnöke?

Szili Katalin a zöldségféléket, főzelékeket szereit, azok közül is a brokkolit. A húsok közül a halételeket. Mivel vigyáz az alakjára, édességeket csak módjával fogyaszt.

A köztársasági elnök mit rendel?

Mádl Ferenc mindenevő. Bármit teszünk elé, jó étvággyal fogyasztja el. Kedvencei a vadételek. Nagy pogácsa fogyasztó, különösen a szezámmagos és tökmagos pogácsákat részesíti előnyben.

Kovács László külügyminiszternek, az MSZP elnökének mivel lehet a kedvében járni?

Kedvence a párizsi ekler fánk, valamint a csokoládés eper fánk. Ebből is kitűnik, hogy az elnök úr édesszájú.

Hm, de nem az ellenzékkel...

Az ex-miniszterelnök kedvence?

Orbán Viktor a magyaros ételeket kedveli. Emellett az egri és a villányi borok szakértője.

Kuncze Gábor jó étvágyúnak látszik...

Valóban az. Szívesen veszi, ha az asztalára pacalpörkölt vagy gulyásleves kerül, vörösbor társaságában.

Mit tudunk Lendvai Ildikó ízléséről?

A nagyobbik kormánypárt frakcióvezetője csak ritkán rendel főtt ételt. A bécsi virslit vagy a rántott bordát kéri legtöbbször, hidegen, majonézes burgonyával. Ő is nagyon vigyáz a vonalaira.

Akad, aki haza is visz kaját?

Gál Zoltán szokott ételhordót hozni, amelybe vadételeket visz haza vacsorára.

„Legháklisabb” vendége?

Nincs ilyen. Politikusokról van szó, akik kellő diplomáciával rendelkeznek. Azt észrevettem, hogy Horn Gyula, amikor miniszterelnök volt, nem kedvelte a protokollt, igyekezett minél előbb túl lenni rajta.

Legkedvesebb vendége?

Mindenki kedves vendégem. Ha ki kell emelni valakit, Göncz Árpádot említeném. A volt köztársasági elnök kedves ember, mindent dicsért, mindennel meg volt elégedve.

A legnagyobb evő?

Orbán Viktor, pedig nem látszik rajta. Ő többféle ételt végigkóstol. Mellesleg gyűjti itthon és külföldön is a menükártyákat.

Legnagyobb sör és borivók?

Ezt nem árulom el. Olyan ez, mint az orvosi titoktartás...”

Orbán Viktor 2002-ben:

photo_camera Fotó: AFP

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.