Exhumálják Lech Kaczynski lengyel elnök maradványait

külföld
2016 október 15., 15:42
comments 202

A kormányzó Jog és Igazságosság Párt elnöke egy szombati interjúban jelentette be, hogy kihantolják ikertestvére, a 2010-ben repülőbalesetben elhunyt Lech Kaczynski lengyel elnök maradványait. Jaroslaw Kaczynski hozzátette, egyetért az exhumálással, és a holttest vizsgálatával.

Jaroslaw Kaczynski mozgatja a szálakat.
photo_camera Lech Kaczynski Davos-ban 2010 januárjában.AFP PHOTO / PIERRE VERDY

A holttest vizsgálatáról azután döntöttek, hogy kiderült, a korábbi belügyminiszter, Jerzy Miller vezette vizsgálóbizottság által elvégzett nyomozás botrányos volt, például a baleset áldozatait nem vizsgálták meg, amikor visszakerültek Lengyelországba. A varsói védelmi minisztérium idén februárban állított fel új vizsgálóbizottságot a 2010. április 10-én yugat-oroszországi Szmolenszkben melletti baleset kivizsgálására.

A korábbi lengyel és orosz vizsgálatok is a rossz időjárási körülményeket, valamint a lengyel pilóták és az orosz légi irányítás hibáit okolta. Az új bizottság szeptember jelentette be, hogy a baleset után meghamisították a lezuhant repülőgép fekete dobozaiból kinyert hangfelvételeket. Felmerült, hogy a repülőgép nem a földnek ütközve roncsolódott össze, hanem még a levegőben szenvedett károsodást vagy robbant fel. Ennek kiderítésére az összes nem hamvasztott áldozatot exhumálják, hogy sérüléseiket megvizsgálhassák. (AFP)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.